Skampi alla Bùsara

Skampi alla Bùsara er en tradisjonell matrett fra halvøyen Istria i Kroatia. Det som gjør retten litt spesiell for oss, er at den lages med scampi fra Norge, dvs sjøkreps som i sin tid ble fraktet ned og satt ut i Adriaterhavet, sannsynligvis i Kvarnerbukten. I Italia lages retten under navnet Scampi alla Bùsara, Istria var jo italiensk før.
Ellers er det nesten skammelig å se hvordan norske restaurantanmeldere fortsetter å omtale oppdrettsreker som scampi i avisene de boltrer seg i. Verst er VG og Aftenposten, men heller ikke Dagbladet slipper fri. En svært arrogant oppførsel mot norsk sjøkreps. Mens Norgesgruppen altså ser ut til å fjerne pakningene med “scampi” fra frysediskene sine, fortsetter de to andre av de tre norske matkonkurrentene ufortrødent videre med scampitøyset.

Disse pakningen får du ikke i Norge, kanskje bortsett fra hos noen grossister/importører. Dette er råfrosne små scampi (sjøkreps) fra Holland, men innkjøpt i Italia. En størrelse som går godt til denne retten.

Som med mange andre tradisjonelle retter er det flere versjoner også av denne, men det som alltid må stemme er dette; scampi kokt i en saus med hvitvin og daggammelt brød, med eller uten tomater, vi har valgt uten. Retten er relativt enkel å lage, selv om det er litt pusleri med små scampi. Dette er en rett hvor du spiser med fingrene, og slikker dem underveis, så en skyllebolle med en sitronskive er å anbefale.

Plasten er tatt av, slik ser scampien ut; congelati som det heter på italiensk, vi sier fryst, fryst og isglasert passer kanskje enda bedre. (Con gelati betyr med is)

Hver sjøkreps deles på langs, og paven og den sorte strengen fjernes. Hodeinnholdet beholdes, det skal sette smak til retten.

Med en kniv, gjerne baksiden, gjør du et lite slag mot klørne for å knuse dem litt, klokjøttet skal også sette smak. I disse små sjøkrepsene er det allikevel for lite kjøtt til å spise det, men suge ut litt godt går bra

Puuh! Alt er renset og klargjort. Så skal de få kose seg litt i en kjele med olivenolje (jomfruolje), en hvitløkkløft og en tørket liten chili.

Her blander deilige smaker seg, hvitløkkløften og chilien kaster du etter at du har tatt ut all krepsen for å fortsette. Du må selv blande alt med et par skjeer el.

Nå har du i jomfruoljen og brødet i små, små terninger, finhakket med kniv, eller “knudret” ut med hendene. La det putre litt, men ikke bli brunt.
Hell i hvitvinen og la brødsmulene absorbere den.

Legg scampien tilbake og bland lett med brødsmulene.

Tislutt har du i den italienske persillen, og blander alt forsiktig igjen.

Skampi alla Bùsara
Og slik serverer du denne retten: en skyllebolle med en sitronskive og et godt glass hvitvin er det som skal til, her en Soave fra Veneto.

Ingredienser: (2 personer)
1 kilo rå scampi (norsk sjøkreps)
3-4 ss daggammelt brød i små terninger
0,8 dl hvitvin
1 ss hakket italiensk persille
1 liten tørket chili
1 hvitløkfedd
jomfruolje
salt
Slik gjør du:
Det enkleste her er å følge teksten under bildene

DOBAR APETIT!