Å filetere gjedde, 1

Å filetere gjedde kan gjøres på flere måter; her er en av dem. Denne måten gir deg fem benfrie fileter som du kan tilberede som alle andre fiskefileter, med et fiskekjøtt du skal lete lenge etter i smak, konsistens og sunnhet. Bildet viser en ferdigrenset fin gjedde på rundt 3 kilo klar til filetering. En fileteringskniv og en fiskesaks er greie å bruke.

Legg fisken som på bildet, med ryggen opp. Skjær ned rett bak hodet til du kjenner at kniven stopper mot ryggbenet.

Vri kniven 90 grader og bakover slik at den ligger flatt mot benet. Dra kniven over benet som på bildet helt bak til gattåpningen/gattfinnen. Ta ut kniven og skjær ned ovenfra slik at du får av fileten.

Samtidig skjærer du fra halefiletene ved å legg kniven ned akkurat der hvor gattfinnen begynner. Vri 90 grader og skjær bakover til halefinnen. Det lille stykket som ikke skjæres av inneholder mye ben. Skjær av fileten.

Du har nå de to første benfrie filetene klare, kjenn med å dra fingertuppene langs nakkefileten. Dersom du har gjort alt riktig en den benfri.

Så er det brystfiletenes tur. Føl med fingertuppen til du kjenner hvor brystbena stikker opp. (Du ser det også på oversiden av ryggbenet som en svak brun rand). Sett så kniven akkurat på utsiden av benrekken som på bildet, og skjær nedover og bakover til du kommer til gattåpningen. Du mister litt av kjøttet helt øverst på denne måten, men får en helt benfri filet dersom du gjør dette riktig. (Bruk evt restene til en god kraft.)

Her har du fem fine benfrie fileter som du kan lage de fineste retter av. Dersom du vil sprøsteke fisken med skinnet på, må du skrape skjellene av fisken først. Dersom du ikke vil ha med skinnet, legger du kniven på skrå og så flatt ned og skjærer fiskekjøttet bortover fra skinnet, på samme måte som ved annen filetering.

%d