Scampi tails til nyttår?

Scampi tails, råvarerScampi tails betyr sjøkrepshaler på norsk. En av de mest kjente rettene med norsk sjøkreps lages med nettopp disse halene; brunet i olivenolje og smør, smaksatt med hvitløk og persille. Og overpresset litt sitron. En deilig forrett med opphav i Italia, til nyttårsaften. Bare så synd at ingen i Norge vet hva scampi er. Vi oppklarer litt navnesvindel og misbruk av navnet.

Scampi tails
Slik ser scampi tails ut når de er gjort klare for stekepannen eller ovnen. Ryggen klippes opp, så brettes den ut til siden, den sorte strengen fjernes, og nå er den klar for viderebehandling. Klipp gjerne vekk de små, myke bena på undersiden først.Til denne retten må det brukes levende eller rå sjøkreps, feks teinefanget fra Seashell AS. Vi som bor i innlandet får ikke tak i disse, så her er det brukt råfryste.

Når hele den norske matbransjen vegrer seg for å gi riktig og saklig informasjon om norges mest berømte skalldyr utenfor Norge, får vi prøve det. Norges mest berømte? Joda; Nephrops Norvegicus ble navnsatt i 1758 av svensken Carl v. Linnè. Den ble bare fisket og omsatt fra Norge på den tiden.

10 sannheter om scampi

  1. Scampi = Nephrops Norvegicus = norsk sjøkreps
  2. Nephrops Norvegicus = er idag eneste art i familien Nephrops. Nephrops kommer av det greske ordet nephros (nyre), og ops (øye), og viser til sjøkrepsens nyreformede øyner.
  3. Shrimp scampi = en måte å tilberede reker på = “reker tilberedt på scampimåten”«So they were called «shrimp scampi» and the name as stuck, meaning shrimp prepared in the style of the beloved scampi.«
  4. Kvarner scampi = norsk sjøkreps i Adriaterhavet = fraktet ned og innført der fra Norge for mange år siden. Regnes som Middelhavets fineste skalldyr.
  5. Scampi fritti = fritert norsk sjøkreps = tidligere verdens mest kjente scampirett.
  6. Breaded scampi = norsk sjøkreps panert og fritert. Omsettes for 50 millioner pund i året i UK, og selgs som pubmat. Det svindles med å blande inn fiskekjøtt, feks Pangasus.
  7. Scampi tails = sjøkrepshaler = vanligvis stekt med hvitløk og persille, i en blanding av olivenolje og smør.
  8. Tiger prawns = tigerreker = Penaus monodon = oppdrettsreker fra 4 verdensdeler.
  9. King prawns = kongereker =  Penaeus monodon = oppdrettsreker fra 4 verdensdeler.
  10. Giant tiger prawns = kjempereker = Penaeus monodon = oppdrettsreker fra 4 verdensdeler. Også kalt Gambas.
Scampi tails, råvarer2
Masse finhakket hvitløk, kvernsalt, persille og sitron er stort sett det du trenger. Knus saltkornene litt, men bare litt. Dryss salt over de halve sitronene, og brun dem godt. Du får en myk, deilig karamellisert sitron med salt i, til å dryppe over scampihalene.

Vi ser av de 3 siste sannhetene ovenfor at Penaues monodon er det du får når du kjøper “scampi” i Norge. Men de har ingenting med scampi eller norsk sjøkreps å gjøre! I tillegg har man begynt med oppdrett av Litopenaeus wannamei, et langt dårligere produkt mener mange. Også disse under navnet “scampi”! Et rått misbruk av navnet scampi og norsk sjøkreps, og kun gjort for å tjene mer penger på et dyrere produkts ry og renomme.

Den norske matbransjen bør gå i seg selv. Det var i Norge dette begynte!

Scampi tails stekesOlivenolje, smør og hvitløk har fått surre noen minutter, og scampihalene er lagt i med panserskallet ned.

Scampi tails stekes2Den finhakkede persillen er lagt i, og med en skje drypper du godt med olje-smørblanding over scampihalene. De er ferdige når fargen på kjøttet har gått over fra gjennomsiktig til hvit.

Scampi tails retten2Og slik serverte vi denne fantastisk smakfulle retten. Oljeblandingen, som vi dypper brødet i, og saften fra den brunede sitronen, klarer ikke på noen måte å ta luven fra sjøkrepsens sødmefyllte, deilige smak.

Buon appetito!

Print Friendly, PDF & Email