Culottestek av lam

I butikkene har de begynt å selge culotte, en stykning veldig vanlig i Danmark, og deilig hvis den er riktig tilberedt. Du får den både fra kalv og ku/okse. Men også lammet har culottestykning. Vi har prøvd med hvitløk og grillet hvit asparges.

Og slik ser lammeculottene ut, her med ben. Krydre godt med salt, pepper og litt revet appelsin og sitronskall på fettsiden, så er den klar for stekeovnen. Du kan gjerne brune dem litt først, alternativt rett i 200 graders ovn som vi gjorde.

Sett i steketermometer, ha i litt olivenolje og en skvett hvitvin pluss noen hele appelsin- og sitronskiver. Steketermometer på 70 grader eller mer litt avhengig av hva du liker selv. NB! Stykket trenger en del steking, mer som lammestek.

Nesten ferdig, en timankvist ble lagt i ovnen etter 10 minutter. Kraft siver ut av kjøttet og er med på å lage en god basis for en deilig skysaus.
Ferdig! Som du ser er stykkene to trekanter:. Du skjærer dem i skiver slik: Først tversover fra “tuppen” og inn til midten, derfra skjærer du langsmed stykket. Fibrene skifter retning 90 grader omtrent midt på stykket. Slik er culotten!
Fersk hvitløk og fin hvit asparges går godt til denne deilige litt milde retten.

Del hvitløkene i to som på bildet, og skrell aspargesen. skjær evt av den nederste trenede delen av dem. Timian er til stekingen av culottesteken. Så griller du alt i en grillstekepanne noen minutter.

Her er retten lagt opp med grillet asparges og hvitløk. De grønne stilkene på hvitløken fikk koke med potetene. Server med skyen, krydre litt dersom den er for mild. Vi koste oss med en deilig rosevin fra Piemonte.

 

Culottestek av lam

Ingredienser:
1 evt 2 culottesteker av lam
asparges
2 hvitløk
jomfruolivenolje til steking
litt hvitvin
1 sitron og 1 appelsin
Slik gjør du:
Følg forklaringen un der bildene.

%d bloggere liker dette: