Ferskost med egne smaker

Jeg er glad i ost som smaker, og det kan jeg love deg at disse gjør. Bildet er fra 1998, ostene er danske, men heller ikke i dag får du tak i slike oster, bortsett fra i noen helt få spesialforretninger. NB! DISSE ER IKKE HJEMMELAGDE!

For mange år siden, det vil si i 1998, begynte jeg å lage ost hjemme på kjøkkenet. Jeg kjøpte inn et ostesett fra Dansk Hjemmeproduktion til noen hundre kroner. Oppskrifter fulgte med. Så i 2000 begynte jeg prosessen frem til å leve av osteproduksjon. I 2001 var det i gang. Nå er det ikke det som er tema i dag, det får bli en annen gang. I dag skal vi kikke litt på hjemmelaget ost i eget kjøkken, med en oppskrift på deilig hjemmelaget ferskost.

Alle ostene er hjemmelagde. Fra venstre blåmuggost (Castellotype), Maribo(den runde), i glassene feta i olje med urter, og feta i saltlake. Helt til høyre Havarti. I midten foran en porsjon feta i saltlake, og i keramikkformen hjemmelaget smør.

Det er absolutt ikke vanskelig å lage ost, men å få den i god kvalitet hva smak og konsistens angår, kan være noe mer vanskelig. Litt trening hjelper.
På bildet over lager jeg ost i kjøkkenet i 1998. Dette skal bli ferskost som skal tilsettes forskjellige smaker. Ostemasse fjernes, og igjen er bare myse som du for eksempel kan koke opp til ricotta.

Her er ostemassen “skåret” i små terninger, og fylles i former. Dette skal bli en modnet fastost. Pressing og salting er også med på å gi osten riktig konsistens og smak.

Til venstre i bildet ferskost med krydder og gressløk. Lag dine egne smaker med osten; det meste av krydder og urter kan brukes. Du selv avgjør dine egne favoritter.

Oppskrift på ferskost:

Ingredienser:
1 l. kremfløte
1 liter melk
1 spskj. kulturmelk(evt. yoghurt)
 ½ ml. osteløpe (fås på apoteket)
Slik gjør du:
Hell melk og fløte i en tykkbunnet kjele og varm opp til 25 grader. Tilsett kefirmelken under omrøring, og la alt stå lunt i 6 timer med lokk eller et håndkle. Så tilsetter du ½ ml. osteløpe oppløst i litt kaldt vann og lar stå lunt 6 timer til. Tilslutt avkjøler du ostemassen og heller den gjennom et osteklede(fås i stoffbutikker) og lar den avsile til passe konsistens i kjøleskapet. Den ferdige osten kan du tilsette favorittkrydderne dine eller feks., hvitløk, løk, dill osv.

%d bloggere liker dette: