Sjøtunge og vongole skritt for skritt

Sjøtunge er en av de fiskene det av og til svindles med i Norge; retter blir tillaget med fileter og kamuflert med masse tilbehør, men det er IKKE sjøtunge du får. Det kan for eksempel være smørflyndre, ferskvannsoppdrettsfisken Pangasius og andre. I denne oppskriften er det sjøtunge som brukes, Dover sole som den er kjent som over hele verden. En av verdens absolutt beste saltvannsfisker.

Slik ser sjøtungen ut, her overside til venstre og underside til høyre. Avlang på en helt annen måte enn de fleste andre flyndrefisker, og ikke så lett å håndtere; den glir ut av hendene dine fordi skjellene går “feil vei” på en måte.

Skinnet er flådd av, så er det å skjære ut filetene med en fileteringskniv. Du kan enten skjære dem ut som hele eller doble fileter, eller som her; som halve fileter. Og da blir det to store og to litt mindre fileter på hver fisk. Avskjæret lager du kraft av.

Filetene ligger og tørker av litt på kjøkkenpapir. du kan gjerne salte og pepre litt etter egen smak nå.

Alle filetene er vendt i mel, og stekes i jomfruolje. Stek dem lett brune, de er lette å snu på grunn av det faste fine kjøttet som ikke skiver seg.

Som tilbehør hadde vi noe så enkelt som asparges, en litt stor vårløk og soltørkede tomater.

Mens aspargesen og vårløken får koke sammen med mandelpotetene, putrer de soltørkede tomatene i en blanding av jomfruolje og en god hvitvin. La koke inn litt.

Kok kraft på fiskeavskjæret. Ha i løk under kokingen, smak til med salt og pepper. Bruk gjerne litt fiskebuljong fra flaske el. for kraftigere fiskesmak.

Ingredienser: til 2 personer
2 ikke for store sjøtunger
8-10 vongole til hver
2 vårløk
4 asparges
soltørkede tomater
jomfruolje
kraft kokt på avskjæret
2 ss creme fraiche
salt og pepper
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene.

Print Friendly, PDF & Email