Brennesle og skvallerkålsuppe

Brennesle og skvallerkålsuppe
Nylaget hønse- eller kyllingkraft, brennesle, en løk, skvallerkål og creme fraiche, er det som skal til for å få denne suppen god. Og litt salt, pepper og kanskje noen dråper ramsløkolje. Ilagt en råstekt argentinsk villreke eller en sjøkreps (scampi).

Ugress er ikke bare til bry, selv om mye av det gjerne skulle vært bannlyst i hagen, dersom det gikk an. Tre av de verste er skvallerkål, løvetann og brennesle. Dersom jorden er god, trives de også godt. Skvallerkålen brer seg som “ild i tørt gress” som det heter. Vi har prøvd to av dem i suppe, og det er en god måte å bli kvitt litt av dem på. Ta gjerne med røttene, kast eller brenn dem, og bruk bladene.

Gourmetkylling
Til den deilige hønsekraften brukte vi en gourmetkylling på 3,2 kilo fra Holte gård. Så egentlig blir det vel kyllingkraft, men pytt, det blir jo nesten samme smaken.

Først tar vi hønse eller kyllingkraften

Ingredienser:
Skroget fra en nyoppdelt kylling eller høne
1 purreløk,
2 gulrøtter
3 stangselleristenger
1 stør løk
masse god bladpersille
salt og pepper

Kylling, oppdelt
Den store kyllingen er delt opp, og bare skroget og noe av fettet brukes. Vi fryste ned resten i porsjoner, til andre anledninger.
Hønsekraft satt over
Alt er lagt i, og det får nå småkoke i 4 timer. Kok forsiktig opp og skum av etterhvert som eggehvitestoffene flyter opp. Det må du gjøre flere ganger under kokingen.

Slik gjør du

Del opp kyllingen eller hønen, og frys ned eller bruk resten en annen gang. Ha litt olivenolje i en kjele, og legg i skrog og evt skinn fra kyllingen. La brune seg litt. Del opp grønnsaken, ha dem i, og la alt småkoke i 4 timer. Gjerne en time til uten lokk dersom du vil ha den enda mer smakfull. Sil av, og bruk grønnsakene i en saus ved å kjøre dem i en stavmikser.   

Løk mog ramsløk
Stek løken blank i litt olivenolje sammen med ramsløk eller vårløk som på bildet.

Brennesle og skvallerkålsuppe med hønsekraft

Ingredienser:
en god neve brennesle
en god neve skvallerkål
en løk, og gjerne et hvitløkfedd
olivenolje
salt, pepper og revet muskatnøtt
finkuttet ramsløk eller vårløk
hønsekraft
en stor reke, vi har brukt argentinsk villreke
creme fraiche
Slik gjør du:

Brennesle og skvallerkålsuppe koker
Ha i alle ingrediensene, og la alt koke en 5 minutters tid. Rør litt rundt med en treskje el.
Brennesle og skvallerkålsuppe mikset
Kjør alt godt med en stavmikser til du synes suppen ser passe ut. Smak til med salt og pepper, og litt revet muskatnøtt.
Brennesle og skvallerkålsuppe tallerken2
Legg opp som på bildet. Ha i reken, som har blitt lett brunet i olivenolje til kjøttfargen gikk over fra gjennomsiktig til hvit. Drypp litt ramsløkolje rundt på tallerkenen og server en god hvitvin til retten. Eller en tørr sherry eller Madeira.