Klippfisk og stokkfisk

297 Klippfisk, filet i Italia
Klippfisk i en butikk i Liguria i Lire-tiden. Fisk i store flak som disse er vanskelig å få tak i her hjemme. For ikke å snakke om stokkfisk, så og si umulig hvis du ikke bor i Oslo. Den fineste og dyreste klippfisken på bildet er Filetto Norvegese, altså norsk filet.

I siste Mat fra Norge skriver redaktør Per A. Borglund om den flotte boken med det lange navnet “Den store oppskriftsboken for retter av klippfisk og stokkfisk”, utgitt av Brevik og Omegn Sjømannsforening for et tiår siden. Jeg husker godt at den kom ut, men har enda ikke skaffet meg den, så det må jeg få gjort snarest. Men så er det jeg og navn da; Stokkfisk? Heter det det da?

Den store boken1
Og her er omslaget til boken. Her står det da faktisk stokkfisk, så hvorfor brukes ikke dette navnet lenger?

Ja, hvorfor brukes ikke navnet stokkfisk lenger, når man gjorde det for bare noen år siden? Og hvorfor ikke, når hele den stokkfisk-spisende verden bruker det? Vi gjør svært mye rart i dette landet.

  • England: Stockfish
  • Tyskland: Stockfisch
  • Italia: Stoccafisso
  • Spania: Estocafis
  • Frankrike: Estockaficada
  • Norge: FØR: Stokkfisk, NÅ: Tørrfisk

Alle navnene som brukes utenfor Norge er utledet direkte fra det norske ordet stokkfisk. BARE IKKE DET NORSKE: tørrfisk, som vi jo har tre forskjellige typer av; stokkfisk, klippfisk og boknafisk. Dette er da med respekt å melde TØYS! Så hva er årsaken til det?
I Store Norske står denne definisjonen på Stokkfisk: Stokkfisk, annet navn for tørrfisk. Og det var det!  Her en liten snutt jeg la inn for noen år siden, om å banke stokkfisk:

Det var stokkfisken, så over til klippfisk, som vi lett får tak i ,i butikken. Vi har kjøpt loins fra Dybvik, flotte produkter! Selv om vi nok gjerne skulle hatt en som den italienske filettoen.

Klippfisk med salame, sitronpesto og zucchinisalat.

Klippfisk og mel_edited-1

Til retten har vi brukt loins fra Dybvik, utvannet i gode 2 døgn. De er nå klare til steking i jomfruolje. Først vendes de i mel tilsatt løkpulver og hvitløkspulver, en fin måte å bruke pulveret på.

Klippfisk med salameSkjær et snitt inn fra høyre nesten gjennom hele stykkets bredde. Så går du litt ned med kniven og til høyre nesten helt ut. Da får du to lommer. Legg gjerne en salamiskive i hver lomme, vi har lagt i bare én, fordi fisken ble litt i salteste laget. (se til venstre i bildet). Så stekes fisken noen minutter på hver side.

Sitronpesto:

Ingredienser sitronpesto
Del en sitron i to, skrell den ene halvparten og fjern stenene. Del opp i mindre biter. Kjør i stavmikser med litt salt, kvernet pepper og sukker. Hell i olje underveis. Du må kjøre en god stund for å få massen homogen.
Ingr squashsalat
Riv zucchini på jernet til venstre, skjær det nederste på vårløken i strimler, og lag en dressing av olje, eddik og kvernet pepper.

Klippfisk med sitronpesto2
Og slik ble resultatet: Sitronpesto til venstre, zucchinisalat, klippfisken lagt på med litt ramsløkpesto, og tilslutt er en mild ramsløkolje dryppet rundt. Så er det å finne en vin som matcher sitronpestoen tilslutt. VELBEKOMME.

Interessert i flere klippfiskoppskrifter: Søk på kategorien KLIPPFISK.

Print Friendly, PDF & Email