Bambusdampet scampi

Tre størrelser scampi er lagt opp (norsk sjøkreps), Tripp, trapp, tre. Servert med baguette og aioli.

Når du kjøper råfryste scampi (norske sjøkreps) er utvalget omtrent slik: Scampi 3-7, Scampi 8-12, men du kan også finne andre antall i pakningene (stort sett danskproduserte, men også hollandske eller skotske). Dette  betyr at det er fra 3 til 7 i den første posen, og 8 til 12 i den andre. «De minste er alt for små» sier folk. Egentlig ikke, den norske sjøkrepsen er et veldig anvendelig lite sjødyr: de minste brukes oftest i pasta eller risretter, gjerne gryteretter også. De litt større går til finere retter, ofte enkeltvis brukt dersom de er store nok.

En riktig merket pakning med scampi, eller norsk sjøkreps som vi sier her hjemme, jomfruhummer i Danmark, havskräta i Sverige, scampi i Italia og UK. En kilo, produsert av Læsø fiskeindustri i Danmark.

Men, litt irriterende er det at det oftest er 6-7 i pakken når du kjøper 3 til 7, og ofte 10-12 når du kjøper 8 til 12-posen. Ellers er nok råfryste langt bedre å stelle til enn de ofte overkokte i fiskediskene. Og aller best, både for deg og meg og naturen, er de teinefiskede scampiene.

Her er tre forskjellige størrelser scampi delt på langs, og den sorte strengen er fjernet. Stort sett klare for damping. Bare servert med litt egenlaget ramsløkolje, og et dryss røkt salt. Kok klørne for seg, litt kjøtt får du ut.

Men hvorfor driver jeg og maser om scampi, vi bruker da navnet norsk sjøkreps i sjøkrepsens hjemland Norge. Absolutt, men det gjør jeg helt bevisst for å terpe på at mangroverekene fra 4 kontinenter ikke er scampi; de heter enten tigerreker eller vannameireker. Dette er det i første rekke Mattilsynets oppgave å opplyse om, men de verner istedenfor om denne klare matsvindelen. Er de kjøpt av noen? Skammelig av det uvitende eller bevisste tilsynet. Heller ikke Forbrukerrådet bryr seg om dette.

Kjøpte nylig denne japanske bambusdamperen. Her er den plassert over en kjele, men det aller enkleste er å bruke en stekepanne med lit større diameter enn damperen. Foran røkt salt og hjemmelaget ramsløkolje med ramsløk fra hagen.

Scampi er lagt i damperen og overdrysset oljen og litt røkt salt. så er det å sette igang dampingen. Følg med underveis.

Så og si ferdige; når kjøttet går over fra å være en anelse gjennomsiktig til hvitt, stopper du dampingen og lar scampiene ligge et par tre minutter for at kokingen gradvis skal avsluttes. Da er det på tide å legge dem opp.

Ferdige og lagt opp. Som du ser er hodeinnholdet minus paven med; noe av de mest smakfulle på sjøkrepsen vår, eller scampien som det het i resten av verden frem til norske kunnskapsløse overtok og lagde Norges største matsvindel av sjøkrepsen vår. For å tjene mer penger enn ved å opptre ærlig!

Bambusdampet scampi

Ingredienser:
scampi
røkt salt eller vanlig salt
ramsløkolje eller din beste olivenolje
baguetteskiver
en god hjemmelaget aioli
dampkoker
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene.

Buon appetito con scampi Norvegese!

 

Print Friendly, PDF & Email