Kalvestek med bacon

Kalvestek er egentlig veldig god mat. I gamle dager var det vanlig søndagsmiddag av det litt dyrere slaget, akkurat som dyrestek var. Det ble også servert på datidens gamlehjem, og pensjonistene likte det. Dyrt har kalvekjøttet alltid vært. Siden kalv er et mangfoldig slakt som man etterhvert har funnet ut kan brukes til mer enn stek, er det å finne i butikkene igjen. Men dyr er kalvesteken enda, -derfor er det lurt å kjøpe den med 40-50% rabatt, rett før den går ut på dato. Kalveskanker er også deilig til gryteretter, og noe rimeligere; langtidsstekt og servert som den italienske retten Osso buco for eksempel; ben med hull.

Her er kalvesteken vi kjøpte med 40% rabatt på Meny, sammen med baconet vi skal bruke i denne deilige retten. Normalt liker jeg bare bacon som sprøstekt eller til lutefisk og rosenkål, synes den setter for mye smak blandet med annet, men tok sjansen på å prøve den når denne steken skal stekes i melk og fløte.

Det første du gjør er å sprøsteke baconet, hensikten er å få karamellisert frem litt smak, og å fjerne litt av fettet.

Baconet er sprøtt, og steken er brunet godt i jomfruolivenolje; bruker stort sett bare det til steking og fritering. Den tåler fint 240 grader og setter ikke smak som mange prøver å innbille oss. Den deilige smaken fra din beste olivenolje drypper eller sprayer du eventuellt over retten ved bordet. Du krydrer bare med salt og pepper, ikke for mye salt, baconet gir også fra seg noe.

Fyll opp melk til omtrent halvparten av stekens høyde, og legg i alt baconet. Kok opp og la koke en times tid, litt avhengig av størrelsen.

Melken har skilt seg, men ikke bry deg om det, det fikser vi på litt senere. Melken er redusert noe, og alt ser bra ut.

Sett nå til 3 dl kremfløte og kok steken videre en 30 minutters tid over ikke for sterk varme.

Kalvesteken er tatt ut, og alt er kjørt i stavmikser. Så er det å koke den inn litt, smake til, og ha i et par dråper sukkerkulør (vi skal ikke delta i VM). Tilslutt jevner du den med litt maizena, og tilsetter en ss smør eller to (må ikke koke).

Kalvestek med bacon

Vi serverte denne deilige steken med mandelpoteter overdrysset litt dill, og fryst blomkålblanding. Den litt kornete sausen har baconet fint fordelt ut, og baconet dominerte ikke smaken.

Ingredienser:
en ikke alt for stor kalvestek
en pakke bacon
melk og fløte
salt og pepper
1 ss smør
jomfruolje til steking
mandelpoteter

blomkålblanding
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene. Dersom du får stek tilovers, kan du bruke det til den italienske retten Vitello tonnato.
Oppskriften finner du her.

Og her er den med kalkun, og majonesblanding.

Print Friendly, PDF & Email