Banon, osteperlen fra Provence

Banon, ingr

Sist lørdag var vi på åpningen av Åbø gård i Bø i Telemark, hvor de blant annet innviet en stor fin butikk med økologiske varer. I ost og skinkedisken fant vi en liten perle av en ost, en ost vi ikke har spist på noen år; Provencalske Banon, laget på rå geitemelk, økologisk, og med AOP beskyttelse.

Banon
Banon er pakket inn i kastanjeblader, som også viser ostens modningsgrad; er bladene friskt grønne er den ung og lukter av geitemelk. Er de brune som her, er den moden og med masse deilig smak.

Banon ble opprinnelig laget av et ektepar i landsbyen Puimichel i nærheten av byen Banon i Provence. Idag kommer den både som fermier (gårdsprodusert), artisanal (håndverksprodusert) og industriel (industriell).

Ostedisken2
Her i kjøledisken i den nyåpnede økologiske butikken på Åbø gård, fant vi flere delikatesser, blant annet Banon, en nydelig norsk grottelagret ost og spekmat fra samme. I tillegg til et par Provencalske oster til. Og en stor, fin Parmesan. Alt økologisk. Bildet viser bare en liten del av butikken.

Etter en modning på 14 dager blir den dyppet i brennevin for å beskyttes mot uønskede bakterier. Så blir den viklet inn i kastanjeblader for videre modning. Kastanjebladene kokes i eddikvann, for å gjøres fri for spirer.

Banon, retten
Dersom bladene er friskt grønne når du kjøper osten, er den ung og med duft av melk, er de brune som her, er osten lagret og med en fantastisk smak. Og det hadde vår ost. Det er Vanessa og Francois Masto i kommunen Simiane-la-Rotonde, 650 meter over havet, som har produsert vår økologiske råmelksost.

Banon med mesclunsalat (baby leaf)

Ingredienser:
1/2 Banon pr. person
mesclunsalat (baby leaf)
1/4 ts. salt og ditto pepper
0,6 dl jomfruolje
1 ss. hvitvinseddik
baguette

IMG_2420
Så enkelt kan det gjøres; et deilig lite forrett- eller dessertmåltid.

Slik gjør du:
Ta osten ut av kjøleskapet og la den ligge i romtemperatur et kvarters tid. Pakk den fint ut. Lag en god dressing, og bland den i salaten idet du skal spise. Server med baguette.

Print Friendly, PDF & Email