Vinterasparges og sjømat skritt for skritt

Vi har kost oss med svartrot igjen. Joda, den kalles vinterasparges, men også fattigmannsasparges. Et annet navn er skorzonnerrot. Salsify på engelsk, og schwarzwurzel på tysk. Og akkurat der er de også mye brukt. Hos oss ukjent for mange. Men vil du prøve roten, må du be butikken din dem om å ta den inn. Vår er fra Meny.

Slik ser svartroten ut når den er skrubbet med en potetskrubb. Så skal den skrelles omtrent som en gulrot. Men aller først skjærer du av de to endene på dem.

Diabetikergrønnsak nummer 1

Navnet kommer fra scorzone, det italiensk navnet på en giftig svart slange, fordi den ligner. Den har et høyt innhold av vitaminer og mineralstoffer, og regnes som en av de meste verdifulle grønnsakene vi har; Provitamin A, vitamin B1, B2 og B3, C og E. I tillegg til mye kalium, kalsium, magnesium og fosfor, jern, glykosid, asparagin og allantoin. Og godt med inulin, som er ypperlig for diabetikere. Og dette er bare litt av det sunne i skorzonnerrot. Så hvorfor i all verden er det ingen som dyrker vinterasparges for salg i Norge? Vi har dyrket den selv i flere år. Men dagens er fra Holland.

Slik ser den ut når den er skrellet. Den blir raskt brunlig i fargen, og mindre pen å se på, så ha klar en bolle med sitron- eller eddikvann til å legge dem i.
Her ligger det som skal brukes i eddikvann. Og her er både tykke og tynne om hverandre.  For å få et godt resultat må du koke de tykke noen minutter før du legger i de tynne.
Her er det vi hadde av sjømat i fryseren; små sepiablekkspruter, noen kamskjell, sertifiserte tigerreker og en torskeloin delt i to. Med litt god jomfruolje, salt og pepper, litt hvitløk og noen løkskiver blir dette deilig til svartroten.
Italiensk bredbladet persille er deilig å blande i svartroten. Har du problemer med å oppbevare persillen du kjøper i en avlang pappeske med “cellofan” rundt? Gjør da som jeg; legg den i en bolle med kaldt vann og sett i kjøleskap. Bytt gjerne vann hver annen dag. Holder seg fint 5-7 dager.
Først litt vann og hvitvin i stekepannen, så en sitronbåt og 1 ss smør. Kok svartroten ca 15-18 minutter, men kjenn med en kniv, den skal være forholdsvis myk. Når det meste er kokt inn blander du i finhakket persille.

Svartrot med sjømat og baguette

Ingredienser:
3-4 fine svartrøtter
jomfruolje
italiensk persille
noen sertifiserte tigerreker
noen små blekkspruter
noen kamskjell
salt og pepper fra kvern
sitron og eller eddik til vannet
Slik gjør du:
Vask og skrell svartroten som forklart ovenfor. Del opp og legg i eddik- eller sitronvann. Følge llers teksten under bildene

Print Friendly, PDF & Email