Rakfisk lagret og vellagret

Slik så den lagrede rakfisken fra Haadem ut før rensing. En god måte med en vellagret rakfisk er å filetere og fjerne skinnet med pekefingeren. Så det prøver jeg på denne ikke vellagrede for moro skyld.

Og slik gjør du det!

Vellagret hel fisk fra spann fra en tidligere rakfiskmiddag; Stikk fingeren under snittet du ser ved hodet og dra fingeren bakover under skinnet. Mye enklere enn med kniv!
Når du har fjernet skinnet på begge sider med fingeren, legger du fingeren igjen øverst ved hodet, da imellom fileten og benet, og drar deg gjennom fisken. Fri fra benet!
Etter et besøk på Noraker gård hvor jeg gjorde et intervju, og fikk med meg en fisk som hadde vært lagret rundt 10 måneder på 1 grad C. Fantastisk fisk. Enkelt tilbehør da vi spiste den; Ringerikspoteter, løk, flatbrød og smør. Servert med et glass kald Riesling auslese (halvsøt) ved 4-5 grader C. Enda bedre går Sauternes, en italiensk Vin Santo, eller en beerenauslese.
Og det gikk nesten bra denne gangen; litt av det ytterste kjøttet hang igjen, men ellers helt greit.
De små ryggbena er ikke særlig gode; de fjerner du fint med en fiskepinsett.
Og her er den vellagrede fra Noraker, filetert og ferdig renset. Også ryggbena var fjernet denne gangen.
Foran den fine vellagrede fileten fra Noraker, bak de to lagrede fra Haadem.
Astrid, fruen i huset har lagt opp fisken med tradisjonelt tilbehør. Lompe eller lefse kunne vi jo også brukt. Eller flatbrød, men det hadde vi ikke i huset denne dagen.
Slik serverte vi de to fiskene. Den lagrede fra Haadem hadde en god smak, men ikke mye lukt. Den vellagrede fra Noraker hadde litt mer lukt og en mer lagret smak. Alt i alt; begge var gode på hver sin måte, den vellagrede kunne godt vært en god del mer lagret. Jeg har en mistanke om at Mattilsynet forlanger litt i overkant mer renslighet enn før; og ALT for renslig er ikke alltid det beste når det gjelder gjærede produkter. Jfr. pasteurisert og upasteurisert melk til ost! Drikke var et lite glass kald rød Aalborg i mangel av Simers taffel, og et godt glass pils.
En fargerik blanding av godt og godt!
Print Friendly, PDF & Email