Faraone i rømertopf

perlehone-live
Perlehønen er en flott fugl. Og i slekt med fasan og vaktler. Den finnes både vill og tam, de vi får kjøpt er stort sett fra oppdrett. Og deilige er de. Foto: www.kochschule.de

Perlehøne hører til familien Numididae, sammen med blant annet fasan og vaktler, og stammer fra Afrika. Eng.: Guineafowl, Ty.: Perlhuhn, It.: Faraone, Sp.: Gallina de Guinea.
Den har bevart sitt mørke viltaktige kjøtt og sin viltsmak (brystkjøttet er lyst), og kan minne om en stor fasan. Skal vi påvirke yngre bønder til nisjeproduksjon, bør både vaktler og fasan være et alternativ, og selvfølgelig perlehøne, som du får to oppskrifter på her, for bedre og sunnere mat skal du lete lenge etter. Og, -det hender jo at man blir litt lei av kylling innimellom da.perlehone1Slik ser perlehønen ut ribbet, og nettopp tinet opp, for det er vanskelig å få kjøpt fersk perlehøner i Norge. Denne kjøpte vi i Danmark, i frossen tilstand. Egentlig kan den tilberedes som en stor kylling, og også her gjelder nåletesten; et stikk i låret som gir klar saft, og den er ferdig.

perlehone-ingrTil denne enkle retten har vi fyllt Rømertopfen med løk, grønn og gul paprika, kirsebærtomater og fersk hvitløk.perlehone-i-ovn3Perlehønen har fått ligge et kvarters tid i rømertopfen. Da ser den slik ut.perlehone-ferdigOg her er den ferdig; klar fin saft piplet ut av låret når vi stakk med en stoppenål. Brystkjøttet er fremdeles passe saftig.aubergine-stekesEn aubergine skåret i skiver har fått steke seg myk i litt jomfruolje. Så saltet, pepret og dryppet over noen sitrondråper. Klar for tallerkenen!perlehone-oppdeltHer er fuglen delt i bryst og lår, skroget kan du gjerne rense, og ta med kjøttet på tallerkenen. Legg merke til den mørke foten, som kjennetegner fuglen, i tillegg til det gule fettet og det mørke lårkjøttet på bildet lenger oppe.

Perlehøne med grønnsaker i Rømertopf

perlehonerett

Og slik har vi lagt den opp. Det er mange år siden vi smakte Lambrusco di Sorbare. En svak (8%), rød musserende halvtørr vin. Servert avkjølt. Og den passet virkelig bra. Ingen kollisjon her.

Perlehøns med rødvinsaus og broccoli

perlehonebryst

Ingredienser:
1 perlehøne, ca 1000 – 1200 gram., broccoli
Smør, fløte, sjalottløk og et hvitløkfedd
hermetiske pærer

1 salvieblad, et laurbærblad og litt timian
Salt og pepper
2 dl. lett rødvin(Bardolino/Valpolicella)
Slik gjør du:
Del hønen i fire, og brun stykkene på alle sider. Ha i hakket løk og hvitløk, og la det bli blankt. Bland i rødvinen og kok inn litt. Før du legger lokk på har du i salvie, laurbær, timian, salt og pepper. La småkoke under lokk i 30 minutter. Kok inn kraften med fløte og smaksett med litt revet muskat og en spiseskje smør tilslutt. Kok broccolien al dente. Halver hermetiske pærer og fyll med ripsgele. Server med råskrelte poteter og samme rødvin som du kokte i.

%d