Villreker og hai i tempura

Alle de få som kjenner meg godt vet at jeg er en breiflabb etter skalldyr. Riktignok har jeg ikke breiflabbens fiskestang opp fra nesen, men jeg har sikkert en antenne ute når jeg går i fiskeforretninger. Idag lager vi tempurabakt, eller fritért hai og villreker. De argentinske villrekene er fra REMA 1000, og pigghåen fra Brødrene Berggren i Sandefjord. Den ferdige tempuraen kommer fra en innvandrerbutikk, eller asiabutikk som mange også sier.

De argentinske villrekene har fått fjernet skallet bortsett fra haletippen, og pigghåen er delt opp i fine biter. Visste du forresten at pigghå er helt vanlig i fish´n chips i England? Helt sant! Nå er riktignok pigghåen fredet i dag, men det er lov å ta ut inntil 15% som bifangst.

Posen med ferdig tempura er blandet ut med vann, og klar til å dyppes i før fritering ved 170 grader C. Pass på å røre ut klumper godt!

171,8! Vel, det får være greit. Jomfruoljen tåler fint 240 grader. Og den setter ikke smak som mange norske mainstreamkokker prøver å innbille oss. Har de prøvd selv? Neppe!

De første sprø og fine haibitene ligger til avrenning, mens neste ladning fritéres. Rekene venter tålmodig på sidelinjen.

Sist akt i Shark; rekene som følger pigghåen på sin vei til tallerkenen får seg et skikkelig varmebad. Også de blir sprø og deilige, takket være tempuraen. Rekene får litt mer tempura rundt seg før de tilslutt friteres ferdige og får renne av. Og da kan du også salte og evt pepre.

Så er det å innta den deilige sjømaten; bare servert med en god aioli, et par sitronskiver, og gjerne noen baguetteskiver.

Ingredienser:
argentinske villreker, skall fjernet, haletippen beholdt.
pigghå eller annen fast fisk i fine biter
jomfruolje
tempuramel
aioli, salt og pepper
evt. baguette
Slik gjør du;
Følg forklaringen under bildene.

%d