Vaktler, fuglenes aristokrat

Vaktler, 4 stk
Vaktlene er fikset litt på; halsen er skåret vekk, og de små vingene klippet av . Du kan selvfølgelig bruke disse også, valget er helt ditt.

Påsken binger ofte med seg mye mat, og for noen litt fetere mat enn vanlig. Da er det greit å kunne unne seg en mild, smakfull, slankende og enkel middag. Vaktler for eksempel. Disse deilige oppdrettsfuglene som også begynner å bli populære i Norge, er svært så enkle å tilberede; litt salt, pepper og et par krydderdryss til, en tur i grillen, og de er ferdige.

Vaktler, krydret
De små fuglene er lagt i et ildfast fat og krydret med salt, pepper, litt paprika og et dryss allroundkrydder. Her trenges ingen bardering som med annen fugl, disse blir saftige uten hverken å dekkes med bacon eller spekk.

”En aristokrat i fugleverdenen” sier noen. Men hva er egentlig vaktler for noen fugler? Navnet kommer fra det flamske ordet quakele. Denne minste hønsefuglen vår hører til i fasanfamilien, og har et lyst, mørt og deilig kjøtt med en mild smak. Trekkfugl i vill tilstand, og rødlistet i Norge. Derfor er oppdrettsfuglene på rundt 200 grams slaktevekt vårt eneste alternativ. De ville vaktlene sies å høre til ”det høyeste aristokratiet i fugleverdenen”, og oppdrettsvaktlene følger helt sikkert rett etter.  Mange utenlandske kjøkkensjefers bibel, den franske Larousse, har hele 44 oppskrifter med vaktler.

Vaktler, i grillen
Nettopp satt inn i varm grill, med undervarme og bakvarme. Det går selvfølgelig fint uten bakvarme også. Legg på lokket, følg med varmen og snu dem en gang underveis.
Vaktler, ferdige
Og så er de ferdige: stekefettet er en blanding av olivenolje og smør, det ser vi godt på det brente i bunnen. Bruk gjerne fettet, men ikke det brente, det er bunnfallet fra smøret, som ikke tålte for mye varme, resten er stort sett olivenoljen.

Vaktler med borettaneløk

Ingredienser:
1 vaktel til hver
boretaneløk og hvitløk
små delikatessepoteter
salatblanding
olivenolje og smør
Slik gjør du:
Klipp av vingene og skjær av halsen på fuglen. Pensle først med jomfruolivenolje, dryss så over salt, pepper, litt paprika og allroundkrydder. Ha litt olje og meierismør i et grillfat el. Legg i fuglene og løken/hvitløken, og grill som anvist over. Kok potetene, bland salaten, og legg opp som på bildet under.

Vaktel, retten
Og slik la vi det opp; med norske små delikatessepoteter, ferdigskrellet borretaneløk, hvitløkfedd og en god salat.

Vel bekomme!

Print Friendly, PDF & Email