Toretters for fire, scampi, tigerreker og vaktler.

scampi-rokes
Scampi, eller norsk sjøkreps i øverste skuff, vaktler i nederste. At det drypper litt scampikraft ned på vaktlene gjør ingenting, tvertimot, det setter enda bedre smak på de fire små fasanfuglene.

Jovisst går det an å røke sjøkreps og tigerreker! Godt blir det også, men pass på; ikke røk de for lenge. Som tilbehør til en deilig scampisuppe blir det slett ingen dårlig forrett. Og når du røyker dem over 4 kjøttfulle små vaktler, tar du jo med deg litt av den deilige sjøkrepsens smak også. Så alt i alt; et røkfullt, smakfullt måltid for to vennepar. Og her er det bare brukt fryste produkter. Men ikke le av det, det kan virkelig bli godt dersom råvarene er riktig fryst ned. Og disse var akkurat det. scampi-og-tigerrekerHer er de røkte scampiene og tigerrekene ferdige. Etter at vaktlene har fått røke noen minutter, legger vi i scampiene, og rett før vaktlene og sjøkrepsen er ferdige, legger vi tigerrekene inn sammen med vaktlene.
scampi-mmHer er det meste klart; potetene og sausen koker, scampisuppen får godgjøre seg med litt dill, og kantarellene steker seg nesten sprø.

Scampisuppe med røkt sjøkreps og tigerreker

scampi-rokt-retten

Ingredienser:
2 mellomstore scampi + skallet fra 1
4 økologiske tigerreker og skallet fra 1
jomfruolje
litt creme fraiche eller fløte
dill
sjalottløk og hvitløk

8 fryste kamskjell
1 l fiskekraft, gjerne ferdigkjøpt fra flaske
Slik gjør du:
Til denne suppen skal det brukes fryste råvarer fordi vi skal bruke smeltevannet. Legg alle råvarene i et fat, og la de smelte helt. Ta vare på kraften, og legg råvarene i kjøleskapet.
Ha fiskekraften og smeltevannet i en kjele. Ha i skallet (kan sløyfes). Kok opp med en sjalottløk og et par hvitløkkløfter. La koke inn et kvarters tid. Ha i creme fraiche og kok inn til suppen tykner litt. Sil av, salte og pepre forsiktig, legg i 2 kamskjell til hver, bland i dill, og drypp over litt av din fineste olivenolje før servering. Legg opp med 1 røkt scampi og ditto tigerreke som på bildet.

Røkte vaktler med druer og kantarell

vaktler4 fine vaktler klare for røking. Disse er franske, og kjøpt på Meny. Ikke alltid så lett å få tak i, og de koster litt, men selv bruker vi mye “går ut på dato imorgen”-mat i uken, og slår til litt i helgen. Da går det an.vaktler-i-marinade2Legg vaktlene i en marinade med jomfruolje, balsamico og hvitvin; ca 1 dl av hver. Finhakk litt purre, og gjerne hvitløk hvis du ikke synes det blir for mye. La marinere i kjøleskap et par timer.

vaktler-rokesLegg vaktlene i røkovnen, på aluminiumsfolie, og røk dem ved 80 til 100 grader en halvtimes tid. (Samtidig røker du også scampi og tigerreker. Scampi først, de er ferdige når fargen har skiftet fra gjennomsiktig til hvit). Tigerrekene legges på folien de siste minutten av røketiden. De er ferdige når de er godt røde, og kjøttet ikke er gjennomsiktig lenger.vaktler-roktSlik ble vaktlene. De ser jo fine ut? Du må gjerne varme litt godt på dem dersom du tror de ikke er helt ferdige. Stikk i låret for å se om væsken er klar. Da er de ferdige.vaktler-retten3Og her er hovedretten lagt opp; potetene er presset gjennom en potetpresse, litt trøffel er skivet over, og noen dråper trøffelolje er dryppet over. Sausen er laget fra bunnen med smør, mel og kalvebuljong på flaske, så smaksatt med litt balsamico og revet muskat. En smørklikk tilslutt skader ikke. Rør den inn uten koking.
Kantarellene er stekt, og druene er halvert, utstenet og varmet i litt jomfruolje. Druene er fra drivhuset på Borgja gård i Bø. Deilige og søte.
Vaktlene får følge av en god, italiensk rødvin.

Buon appetito!

Print Friendly, PDF & Email