Octopus, et deilig sjødyr

octopus
Foto: www.weheartdiving.com

Vi er lite vant med å spise blekksprut i Norge. Kanskje fordi vi ikke har så mange typer av dem langs kysten vår, eller kanskje fordi ingen informerer oss om disse delikatessene? De vanligste langs vår kyst er akkar, og Eledone cirrhosa, en åttearmet blekksprut som kan spises, men som trenger veldig lang koketid. På engelsk heter den curled octopus, og siden den ikke har noe norsk navn kan vi jo kalle den det; Krøllet octopus. Men idag tar vi for oss tilberedning av Common octopus (octopus vulgaris), eller vanlig octopus. Og octopus betyr åttearmet. Får du ikke tak i det, kan det kanskje være en ide til neste besøk utenfor Norge.

Diverse bløtdyrSlik kan jo en fiskedisk se ut. Og dette er under halve disken, i en vanlig matvareforretning i et vanlig supermarked i Spania. Utvalget på bildet er skalldyr og bløtdyr. Fisken ligger i den andre halvparten, norsk skrei ser du oppe til venstre. Her ser vi flere forskjellige blekkspruttyper, reker og noe skjell. Octopus får du ofte kjøpt ferdigkokt, både fersk og nedfryst, og finnes kanskje i noen innvandrerbutikker i Norge. Ellers ikke, og det er synd, for dette er en deilig råvare som gir et fast, smakfullt og godt kjøtt. Og anvendelig til det meste hva god sjømat angår.

OctopusrettDette er ferskkokt octopus, som vi selv har skåret opp i mindre biter. Den er kanskje både banket, og kokt i 40-50 minutter før den er lagt i fiskedisken. Idag tar vi den til pasta, og som tilbehør til pastasausen bruker vi løk, hvitløk, olivenolje, hvitvin og persiller. Og selvfølgelig litt salt, pepper og sitron.
Octopus koker

Octopus og pasta

Ingredienser:
Noen fangarmer octopus, eller fryste i biter
1 løk
2-3 hvitløkfedd
3 ss jomfruolje
1 dl hvitvin
persille
pasta, gjerne bredbåndet
Slik gjør du:
Surre løken og hvitløken i oljen til den blir blank. Ha i hvitvinen, og så octopusbitene. La alt få små koke 3-4 minutter. Bland til slutt i den litt grovhakkede persillen.
Kok pastaen og legg opp med sausen på toppen. Ha gjerne baguette eller et rundstykke til å dyppe i den deilige pastasausen.

Octopus med pasta2Pasta med octopus er lagt opp, og serveres med et godt glass hvit Rioja. I det deilige huset vi leide en halvtimes tid øst for Malaga. Caleta del Sol, ved Caleta de Velez.

Octopus med alioli og sitron fra hagen

Octopus stekesDette er fryst, ferdigkokt octopus, nettopp lagt i stekepannen i litt olivenolje. Så smaksettes det med salt og pepper. Det holder med en 3-4 minutters tid dersom octopusen er tinet helt.

Octopus rettenOg slik serverte vi den. Med alioli, ferdigkjøpt for anledningen, en sitronbåt og baguette.
Så er det å kose seg med de deilige octopusbitene, som du kan dyppe i aliolien, og gjerne noen dråper sitron over først.

Print Friendly, PDF & Email