Antibes; solens mat! Del 1.

Antibes, mot gamlebyen_edited-1

Det provencalske kjøkken er utrolig mangfoldig. Og Antibes er en god representant for dette landsens kjøkken basert på de smaksrike stedlige råvarene. Bildet: utsikt mot gamlebyen.Et kjøkken hvor olivenolje, hvitløk, ansjos og aromatiske urter er i fremste rekke hva smakstilsetninger angår. Råvarer som gir forsterket aroma til grønnsaker, til de mindre edle deler av kjøttet, og til fiskeslagene uten den store egensmaken. De smaksetter og er med på å kjennetegne det provencalske kjøkken.

De store malernes område

Picassomuseet
Etter en tur langs sjøkanten dukker denne flotte bygningen opp. Og her ligger Picassomuseet. Herfra tar det et par minutters gange ned til torghallen.

I et område som også var de store malernes land; Renoirs, Matisses, Picassos, og van Goghs for å ta de mest kjente. Med sine fargerike malerier inspirert av blomster, trær, busker, landskap, frukt og grønnsaker. Som du finner i overflod i et klima med behagelige temperaturer nesten hele året. Og med en god porsjon soltimer pr dag, i de beste månedene.

Oliven
Oliven og olivenolje er blant de viktigste råvarene og smakstilsetterne i det provencalske kjøkken. Og i torghallen i Antibes er utvalget akkurat hva du trenger for å plukke ut en god olje og riktige oliven til et godt måltid.

Det mangfoldige Solens kjøkken

Tidligere tiders “besøk” av grekere, romere, germanere og andre har satt sitt tydelige preg på maten. Okkupanter og kolonister, ja til og med turister har bidratt til, og brakt med seg nye fremgangsmåter å tilberede på, nye smaksbegreper, og nye ingredienser. Ikke minst har italienerne inspirert med sin retter. Flere av dem finner du igjen med italienske navn også. Kanskje ikke så rart, siden området var italiensk fra 1814 og frem til 1860.
Grønnsaker er kanskje det viktigste i det provencalske kjøkken; som forrett, som tilbehør, som hovedrett, ja kanskje som dessert også.

Torghallen1
Der inne ligger det bugnende mattorget i gamlebyen. Godt beskyttet under tak, og med den lille kafeen til venstre. Foto: Astrid

Torget i gamlebyen

En torgtur, og en tur til de lokale fiskeforretningene er en opplevelse, og et must. Kanskje den viktigste delen av hele måltidet. Og Antibes står såvisst ikke tilbake her; kvaliteten kan knapt bli bedre.

Grønnsaker
Tomater i alle fasonger og størrelser, asparges, både dyrkede og ville, avocado, sopp, poteter. Bare litt av det store utvalget i torghallen.

Her finner du de lokale småbøndenes avlinger; nyhøstede grønnsaker, ferske egg, kanskje litt vill asparges, noen nyslaktede kaniner, snegler fra bondens vinmarker, små produsenters ost, pølser og spekevarer. Å gå innenfor i det overdekkede torget er matopplevelse på sitt beste; vrir du hodet litt til høyre ser du byens flotteste fiskeforretning, til venstre ligger den lille koselige kafeen hvor du kan innta en god espresso.

Absint baren_edited-1
Absinthbaren ligger rett rundt hjørnet. Et lite museum om denne i årtier forbudte drikk. Men det tar vi i et senere innlegg.

Noen foretrekker kanskje en absinth i Absinthbaren hvis dagen er kommet så langt. For tilslutt å spasere hjem med dagens ferske råvarefangst. Bedre kan man vel knapt ha det? Dette er gleden ved å leve et sunt, enkelt og godt liv, med et kjøkken basert på det enkle!

Antibes, fiskeforr_edited-1
Denne lille fiskeforretningen har et fantastisk utvalg i fisk og skalldyr. Noe vi  tar for oss i flere artikler.

La Sirènè, fiskeforretningen med det store utvalget.

Ikke det største lokalet vi har sett, men for et utvalg! Vi kan nok bare drømme om dette i Norge de nærmeste tiårene, fiskenasjon som vi kaller oss!  For Provences fiskeutvalg kommer fra hele Europa i dag. Også fra Norge. Og det kan egentlig et hvilket som helst land få til.  Til og med Norge; hvis kjedenes forståelse og vilje er der! For de har jo helt overtatt, med sitt dårlige fisk og skalldyrutvalg. Kvalitet, ja, mangfold, nei!

Så koser vi oss med hummer!

Hummer_edited-1
Denne dagen hadde de flotte, store levende hummer til en overkommelig pris. Så vi kjøpte en til hver. Og noen skjell. På bildet også østers og blåskjell.

Hummer er jo fantastisk sjømat. Vanskelig å få fersk i Norge, og helt vanskelig å få levende. Men i Provence, og langs hele middelhavskysten får du det. Kjenner ikke til reglene, men vi får stole på at de vet hva de gjør.

Hummer
En baguette, to levende hummer, noen  store skjell, litt asparges og 1 sitron. Mer skal det ikke til for å kose seg.
Hummeren kokes
Det saltede vannet koker, og hummerne slippes oppi. 12-15 minutter holder for disse flotte eksemplarene.
Hummeren ferdigkokt
Den siste er lagt i, og fargen skifter til rødt. Den ene hadde litt i overkant med rogn, syntes vi begge!  Men slik selges de altså.
Hummertallerken
Her er alt tatt vare på, også hodeinnholdet. Og majones trenges ikke. Bare litt sitron, og den deilige aspargesen. Og en deilig rosèvin.

Hummer og skjell med asparges

Ingredienser:
2 passé store hummer
noen hjerteskjell eller vongole
1 bunt asparges
1 sitron
1 baguette og litt smør
Slik gjør du:
Legg hummerne i fosskokende vann hvor du setter ned temperaturen slik at de småkoker i 15-18 minutter. Kok skjellene til de åpner seg. Aspargesen koker til fargen skifter til mørkegrønt.
Ta ut paven, og server hodeinnholdet. Ta så ut klokjøttet og halekjøttet, skjenk i et glass god rosevin, og kos dere!

Print Friendly, PDF & Email