Tempurafritert fjellørret

Når ørretfiletene har denne flotte fargen, vet vi av erfaring at de også smaker godt, selv om smaken nok sitter mye i nettopp fargen. Vi liker de mørkerøde flotte filetene bedre enn de blasse lysrosa. Alle seks filetene er nappet helt fri for ben av naboen, som også kom med fisken han hadde fisket på Hovden. I dag tilbereder vi dem tempurastekt, den japanske måten å steke på kan vi vel si.

Det første vi gjør er å dele dem i passende stykker, og salte og pepre etter smak. Fra kvern selvfølgelig.
Klart til fritering; fiskestykkene skal dyppes i tempurarøren, og så i den høye stekepannen bak for fritering i jomfruolivenolje ved 170 grader til de er sprø med saftig fiskekjøtt under skorpen. (Tempuramel får du kjøpt hos Meny. Den skal bare blandes ut i vann eller feks i øl.)
Blomkålsopp er en nydelig, om enn noe sjelden sopp. Også den levert av samme naboen, Per Arntzen, tidligere kjøkkensjef med læretid på Caravelle i Oslo. I de gode gamle dager da altså!
Soppen, som nettopp er tinet, får renne av seg og tørkes med kjøkkenpapir før steking, også i jomfruolje; sunt og godt, om enn noe fetende dersom du ikke lar det du friterer dryppe godt av på kjøkkenpapiret.
Som tilbehør brukte vi også fryste oppvarmede erter.
Godt med sjalottløk fikk putre i olje og en liten skvett hvitvin.
Ertene ble lagt i, og alt ble krydret med salt, pepper og en chiliblanding fra glasskvern. Tilslutt en god klatt meierismør som fikk surre med litt.

Og så enkelt serverte vi det; en god potetpuré med tørket dill, den stekte blomkålsoppen, og erteblandingen. Tempuradeigen kunne godt vært litt tykkere for å få mer sprø skorpe, men deilig ble det også slik. Og virkelig saftig ble dette deilige fiskekjøttet. Det blir det jo som regel med topp råvarer.

Print Friendly, PDF & Email