Mindre hummer i år sies det!

Hummer
Egentlig trenger du ikke mer enn dette; et par hummer, noen hjerteskjell til spisepynt, en sitron, en bunt asparges og en baguette. Ja og litt majones og smør!

I enkelte områder har det vært mindre hummer i år sies og skrives det. Det er selvfølgelig viktig å følge bestemmelsene om å hive ut igjen de minste, og rognhummeren. Og ikke mindre viktig er det å merke teinene. Gjør du ikke det blir de inndratt. I dag prøver vi verdens kanskje mest kjente hummerrett; Hummer Thermidor.

Hummer thermidor, igredienser2
Ingrediensene til Hummer Thermidor, spist første gang i Parisrestauranten Marie i 1894.

En god hummer skal man ikke rote for mye med. Litt majones, sitron og god loff er jo deilig. Men på den annen side; hummer thermidor er vel kanskje den mest kjente hummerretten i verden. Og den roter med hummeren! Men likevel, vi omstiller oss til denne litt kraftige retten også. For egentlig er den kjempegod!

Hummer thermidor, deler hodet
Først tar du hodet ; sett kniven mot haledelen og del hodet i to.

Utenom sesongen får vi kjøpt canadisk oppdrettshummer i flere størrelser. Den beste er rundt halvkiloen. Og er du heldig hender det at den selges med rabatt litt før den går ut på dato. Og da er jo tiden inne for å spise den. Samme dagen.

Hummer thermidor, deler
Så tar du halesiden. Sett kniven helt inn mot hodet, og skjær ned gjennom skallet til du har delt halen i to like deler.
Hummer thermidor, delt
Hummeren er delt i to. Du ser paven som en mørk flekk til høyre i hodet.

Men en ting er viktig når du tilbereder den opptinte canadahummeren; ikke bruk salt, den er salt nok i massevis. Du får også nykokt canadisk hummer i enkelte butikker, opp mot halvkiloen, og de går godt an. Og de bør være fornuftig saltet. Ellers er det vanskelig å få tak i norsk hummer, også i sesongen.

Hummer thermidor, hodeinnhold
Halekjøttet er delt opp smått, og på toppen ligger hodeinnholdet uten paven.
Hummer thermidor, fyllet
Fyllet er klart til å fylles i skallene.

Lobster Thermidor

ble skapt i 1894 på Marie, en Parisrestaurant i nærheten av teateret Comédie Francaise, som en honnør til åpningen av teaterstykket Thermidor av forfatteren Victorien Sardou. Navnet tok stykket fra den franske republikanske kalenderen sommermåned; Thermidor. Oppskriften er egentlig ment brukt ved helt spesielle anledninger. Men det blåser vi i. Har vi lyst har vi lov!

Hummer thermidor, klar til gratinering
Hummer thermidor klar til gratinering. Med et godt lag parmesan på toppen.

Retten har for øvrig en eldre slektning i Lobster Newberg, skapt 20 år tidligere i USA. Nå finnes det utallige oppskrifter som mener å være den rette, men vi prøver denne fra den tyske praktboken ”Fische und Meresfrüchte” (ISBN 3-89736-081-0)

Hummer thermidor,
Og slik ble resultatet. Det holder med et par skiver toast og litt god jomfruolje.

Hummer Thermidor

Ingredienser:
1 stor hummer 800 gram, eller 2 på rundt 400
2 spskj. cognac
25 gram smør
2 sjalottløk
120 gram sjampinjong i tynne skiver, eller små biter, velg selv
1 dl. god fiskekraft
1,2 dl fløte
1 teskje dijonsennep
2 piskede eggeplommer
1 spskj mel
3 spskj tørr hvitvin
3 spskj revet parmesan
Salt, pepper og cayennepepper
Slik gjør du:
IKKE bruk salt dersom du bruker canadiske opptinte hummer!
Del hummeren i to og fjern paven. Ta vare på hodeinnholdet. Ta kjøttet forsiktig ut, og skjær det i små terninger. Legg det i en bolle og ha over cognacen. Sett i kjøleskap. Rens skallene.
Når du tar ut kjøttet; vær forsiktig, hode og hale skal henge sammen, selv om det ikke er mye å henge sammen i. La løk og sopp putre i smør til løken blir blank. Rør i mel og cayennepepper etter egen smak. Rør eller bland godt i 2 minutter. Hell i varm kraft, lit av gangen, kok til det tykner. Rør så i fløte og sennep. Krydre. NB! Husk, ikke salt hvis canadahummer. Rør i eggeplommene i halvparten av sausen, det gjør du fint på den ene halvdelen av pannen. Bland så med resten. Rør i vin og smak til. Rør tilslutt kjøttet inn i sausen, fyll hummerskjellene, strø over parmesan, og gratiner i ovn. Voila!

Print Friendly, PDF & Email