Surstrømming; deilige umamibomber!

Slik ser surstrømming; ikke noe galt med utseendet til denne lille fermenterte sildetypen synes jeg. Kunsten er å bruke akkurat så mye salt at den ikke råtner. Hadde den vært råtten hadde nok lukt og smak vært helt annerledes.

Vi har kost oss med umamibomber igjen; surstrømming er noe av det mest smakfulle man kan innta. Joda; kjenner alle argumentene om råtten mat osv. Nå er det nå engang slik da; like lite som rakfisk er råtten, er surstrømming det! Det du inntar er fermentert fisk; gjæret fisk er kanskje en mer folkelig måte å si det på. Uansett; den viderebehandlede råvaren fra Østersjøen nord for Kalmar burde alle matglade prøve. Men å få kjøpt den i Norge kan være vanskelig, så en liten Sverigetur må nok regnes med.

Den gule og røde boksen til Oskars kjenner nok mange surstrømmingselskere. Kjølevare ser vi.
Bokser klare for å åpnes i en bøtte kaldt vann. Å legge et håndkle over boksen går også greit. Bildet er fra en tidligere årviss surstrømmingsfest.
Og her åpnes boksen under vann, med en boksåpner.
Boksen er åpnet og den første luktende gassen er ute. Egentlig en lukt som en elsker av denne silden liker å snuse inn.
Boksen er åpnet og sild uten hode er klare for bordet, etter rensing selvfølgelig! Du kan selvfølgelig vanne den ut litt dersom du er novise på feltet, men da mister du nok endel umami.
Klar for rensing. Potetene kunne med fordel ligget litt lenger i kjelen.  Dette er nok litt mer arbeidsomt enn å filetere ansjos (brisling).
Ryggbenet er fjernet, og skinnet står for tur; litt plundrete, men resultatet blir jo smakfullt da! Den flotte leveren spises selvfølgelig også. Umamibombe den også. NB! Ikke alle fjerner skinnet!
Klart for munn og mage; sildefileter, rogn, rødløk, rømme med litt løk, mandelpoteter, og hjemmelaget flatbrød fra Borgja gård i Bø. Joda, smakfullt blir nok dette! Øl og snaps går godt ved siden av.

Et pent oppdekket bord til 6 personer hører med, og sild til pysene må vi kanskje si, det er jo noen som ikke helt er kommet frem til prøvesmaking enda. Vel kanskje prøvd det på en dårlig dag, det er bare å prøve igjen, for surstrømming er ikke så veldig annerledes enn rakfisk. Bare noen ganger kraftigere i smaken. Legg merke til at det står to akevittglass på bordet; et smaksglass for norsk brun juleakevitt, og et tradisjonelt for “iskold” rød Ålborg.

Print Friendly, PDF & Email