Surstrømming, mot presidie?

Surstrømming, dekkt bord_edited-1

Det er August, og tid for surstrømming igjen. Vi er heldige vi; i August kommer surstrømmingen, og vi koser oss med den. Så koser vi oss med rakfisken når den kommer. Vi begynner altså i den sterke enden. Men det gjør ikke noe. Det viktigste er å ta del i broderfolkets luktende spise. Hvert år inviterer Britt og Einar Ingvoldstad på surstrømming, og sild for pysene!Kan du tenke deg rakfisk x 10. Det kan vi. I fire år har vi vært i surstrømmingslag hos gode venner.  Sammen med gode venner. 10 i tallet. Alle godt voksne. For det må man kanskje være for å spise ”råtten fisk”. Eller hva mener du? Du kjøper den i Sverige, og har med deg lukt i bagasjen hjem. Men heldigvis i godt tette bokser.

Surstrømming, boks_edited-1
I utbulet hermetikkboks ligger surstrømming i lake. Klar til å åpnes på en litt spesiell måte.

Ikke bare smaker det godt. Det lukter godt også. Men det er vi kanskje alene om å mene? Og det er på ingen måte råtten fisk vi spiser. Like lite som rakfisk er det. Rakfisk er fermentert eller gjæret ørret, surstrømming er fermentert sild. Det er ikke verre enn det.

Surstrømming, klargjøres
En liten kontroll av den utbulede boksen med surstrømming, og den er klar.

Det er flere måter å åpne en surstrømmingsboks på. Den enkleste er med en boksåpner. Etter at du har stukket to hull i boksen, så du riktig kan trekke inn den deilige odøren fra boksen. Den som skal gjøre deg sulten. Det kan sprute litt opp! Mange legger et håndkle over, og atter andre åpner den i en bøtte med vann. Og det vanligste tilbehøret er flatbrød, kokte poteter og løk. Gjerne med litt god rømme til.

Ikke råttan, bare fermentert, eller gjæret.

Det er ingen grunn til å grine på nesen altså, for fisken er som sagt ikke råtten. Den har bare fått utvikle seg i salt. Først tåler man ikke lukten, men man prøver smaken, så synes man den er for sterk. Neste gang synes man den smaker litt bedre, mens lukten er blitt litt spennende. Så tredje gangen smaker fisken greit, og lukten er ikke så verst. Og tilslutt blir man sulten av lukten, og gleder seg til smaken. Eller man hater hele fisken!

Ikke som flyfrakt!

Stockholms hovedflyplass Arlanda tillater ikke at surströmming sendes som flyfrakt. Det er nemlig en viss fare for at gjæringsprosessen kan få boksen til å eksplodere! I 2006 måtte et tysk ektepar erstatte bagasjen til samtlige passasjerer fordi boksen de hadde i bagasjen eksploderte i lasterommet på flyet. Flyet måtte gjennom en tre dager lang rengjøringsprosess! Et uheldig unntak!

Surstrømming, i bøtta_edited-1
Det sikreste er å punktere boksen i vann. Da slipper du den første lukten. Surstrømming lukter surstrømming!

Denne småvokste lille sildetypen er hjemmehørende i Østersjøen. All sild nord for Kalmar får betegnelsen strømming. Og den som skal bli surstrømming fiskes sent på våren, og legges i mettet saltlake i store åpne trekar. Så, etter noen dager helles den over i tønner med lokk, denne gang med en svakere lake. Når fisken begynner å gjære holdes temperaturen på 15 til 18 grader i inntil 8 uker. Så legges fisken på boks til sesongen starter. Og den starter tredje torsdagen i august.

Surstrømming, åpnes_edited-1
Så åpner du den på vanlig måte. Du slapp altså puffet av lukt, som ellers ville blåst opp av boksen. Surstrømming klar for fortæring.
Surstrømming,halvt renset_edited-1
Halvt renset surstrømming. Bak rogn og melke (fra hver sin fisk selvfølgelig.) Rognene er nydelig, melken har litt bløt konsistens, men smaken er deilig.

Vi inntok vår lille smaks og luktfisk dagen etter, i år.
Men mørke skyer viser seg for den fantastiske delikatessen, for det svenske Livsmedelverket liker ikke en fast premieredag! Det finnes ikke noe hygienisk motiv for dette, mer at fisken modner til forskjellige tider langs Norrlandskysten, hvor den produseres. Den har altså en primeurdag, akkurat som Beaujolais nouveau, ferskvannskreps og mange andre har det. Og motstanderne, eller surstrømmingselskerne, er redde for at salget skal gå tilbake, akkurat som det har gjort med krepsen, siden dens premieredag ble tatt bort i Sverige. Dette er jo akkurat det Slow Food kjemper imot! Tradisjoner må bevares så godt det lar seg gjøre. Må svenskene søke om et presidie? Joda, det arbeides både med opprinnelsesmerke i EU, og presidia for dette produktet fra Västernorrland. Kanskje skjer det i 2013?

Surstrømming, åpnet_edited-1
Boksen er åpnet, klar med flott utseende surstrømming. Denne kontrollen er jo ganske enkel.
Surstrømming, bordet dekket_edited-1
Britt har dekket bordet i matchende farger. Og vi er klare for å kose oss med årets surströmming.
Surstrømming, Einar_edited-1
Einar Ingvoldstad, tidligere direktør i Godt Norsk og  Matmerk, er klar med fatet med surstrømming.
Surstrømming, tallerken_edited-1
Slik kan feks en tallerken surstrømming se ut. 2 minutter rensing, og fisken er klar. Øl og akevitt går bra til, for den som liker det. Med nypoteter fra hagen selvfølgelig.

Mange foretrekker surstrømmingsklämma, som er hardt eller mykt flatbrød med kokt potet, surstrømming, finhakket løk og gjerne rømme og dill.

Surstrømmingsklämma
Surstrømmingsklemma! Slik liker noen fisken. Med Einars hjemmebakte flatbrød.

Så har du ikke prøvd surstrømming eller rakfisk før, har du noe godt i vente. Eller noe forferdelig noe, som kan bli godt etterhvert. Men start med rakfisken! Ellers kan overraskelsen bli for stor.

Surstrømming

Ingredienser:
1 boks surstrømming
rødløk og purre
nypoteter
seterrømme eller creme fraiche eller gräddfil
flatbrød
Slik gjør du:
Åpne boksen som på bildene over. Legg opp som på bildet over. Og server med flatbrød, øl og akevitt

Velbekomme!

Print Friendly, PDF & Email