Verdens beste scampi er norske! Del 1.

Scampi, eller norsk sjøkreps, finner man flere steder i verden. Men vi har den beste, for den mest smakfulle er den som lever i kaldt vann, utenfor våre og Islands kyster. Og den beste kommer kanskje fra produsenten Seashall AS! Selskapet som er lokalisert på Frøya i Sør-Trøndelag og startet som et utviklingsprosjekt for lite utnyttede ressurser fra kysten i 1991. I 2009 var deres kamskjell det offisielle sjømatprodukte i Bocuse d’Or, og i 2011 vant de gull i Det norske måltid. Men det er altså scampi eller sjøkreps vi skal ta for oss nå. Teinefanget vel å merke! Og maken til produkt skal du lete lenge etter! De leverer levende sjøkreps (og kamskjell) i egenutviklede transportkasser, som sendes over natten i Norge og mellom-Europa. Og Region Midti har nominert den i klassen for fisk og skalldyr i årets Det Norske Måltid!

I slike transportkasser sendes levende scampi og kamskjell til avtagere i Norge og mellom-Europa. Skånsomt pakket og skånsomt transportert!

Scampi får du kjøpt både i små og store utgaver. De små er deilige bare å dele på langs, fjerne paven og dampe et par-tre minutter. De store krever litt mer arbeid. Og det fine med de store er at du kan spise alt untatt paven og skallet, så og si!

Scampi kan virkelig bli store. Den i front veide 418 gram. Kanskje for grov i kjøttet vil noen si. Nei absolutt ikke, dersom den stelles riktig.

Og tror du jeg lyver på størrelsen kan du jo kikke på det neste bildet. Vekten lyver ikke, den er digital, og helt riktig innstilt. Og på denne krabaten kan du bruke det meste. Men den må ikke overkokes eller overstekes, for da blir den både kjedelig i smak, og smuldrete i konsistens. Derfor finnes det ikke noe bedre enn å starte med levende eller råfrosset scampi.

418 gram. Her kan du se selv. Med smakfullt fast kjøtt og en kjerne rått på kanskje 20%. Da får du lett av haleskallet uten at kjøttet henger eller «løser seg opp»!

Den beste tilberedningen er med frisk, rå kreps som du bare svitser litt på hver side. Jeg holder en «stor knapp» på sjøkrepsens delikate smak dersom den ikke er overkokt, vassen og smakløs. Ja, sammenlignet med hummer mener jeg. Og strengt tatt trenges ikke mye tilbehør, kanskje litt loff, eller noen bruschetta, litt godt smør, og et glass kald musserende. Men aller best; bare med noen dråper god olivenolje og noen flak fleur du sel.

Den store 418 grams scampien er dampet, klørne og haleskallet er tatt av, og baguetteskiver er brunet i jomfruolje.

Dampet scampi med jomfruolje og fleur du sel

Ingredienser:
4 store rå eller råfrosne scampi (sjøkreps)
litt fingersalt
din beste jomfruolje
toast av baguetteskiver brunet i jomfruolje
Slik gjør du:
Damp scampien hel i en fiskekjele. Ta av skallet på halen, fjern tarmstrengen ved å snitte langs ryggenog legg opp som på bildet.
Får du bare tak i små scampi, deler du dem på langs, tar ut paven og damper dem. Server gjenre bruschetta med litt revet hvitløk og olje. Eller bare bruschetta brunet lysebrune i stekeovn.

Her er en litt mindre scampi delt på langs, paven og den sorte tarmstrengen langs ryggen er tatt ut, og den er dampet til det litt gjennomsiktige kjøttet skiftet farge til hvitt. Bare noen dråper olje over, og litt flaksalt.

Scampi passer godt sammen med kamskjell (king scallops) og asparges. Heller ikke kamskjellet skal kokes eller stekes lenge. Kokes kan feks gjøres i litt god hvitvin eller en tørr vermouth. Men bare såvidt! Så kan du jo koke inn kraften med litt créme fraiche. Men her altså; sjøkreps, kamskjell, asparges og hvitløkspuré.

Scampi, skåret i skiver til venstre, kamskjell med corail (rogn) i midten, og bak ligger det lett stekte hodeinnholdet (minus paven selvfølgelig. Servert med asparges og hvitløkspuré.

Scampi, king scallops og asparges

4 personer
Ingredienser:
20 aspargestopper
4 rå eller råfrosne scampi (sjøkreps)
4 scallops (kamskjell)
hodeinnmaten uten paven

Slik gjør du:
Damp eller la scampien trekke i kokende, lettsaltet vann et par tre minutter. Vri halen fra hodet.  Åpne hodet og ta ut paven. Legg innmaten på en asjett. Klipp opp scampiskallet og ta ut halen. Fjern tarmstrengen. Åpne og ta ut kamskjellet og rognen (corailen). Stek begge deler raskt i varm olivenolje på begge sider, og den være varm! Brun hodeinnmaten litt, den blir raskt fastere. Legg i sjøkrepshalene og stek ett minutt på hver side.
Aspargestoppene legger du i stekeskyen et par minutter til de skifter farge til mørkegrønt. Legg opp som på bildet, med hvitløkspuréen rundt .

Hvitløkspuré:

½ liter melk
6 store hvitløkkløfter
Kok opp melken forsiktig. Legg i hvitløkkløftene og la småputre 15 minutter. Pass på at det ikke brenner seg fast. Vannbad er absolutt det beste. Kjør i hurtigmikser. Tykne gjerne med litt maizena utrørt i kaldt vann.

 

 

Print Friendly, PDF & Email