Panforte di Siena

Egentlig enkle hovedingredienser, og veldig enkel å lage. Fra venstre bak; valnøtter, mandler, hasselnøtter, og fiken. Foran : kandiserte aprikoser, apsikat og sukat, honning, og melis.

Panforte di Siena er en deilig konfektkake som vi lager hver jul. En julekonfektkake kan vi kalle den. Forgjengeren til denne deilige kaken fra Toscana, er middelalderens honningsøtede brød tilsatt krydder og små tørkede frukter i biter. Selv om den ikke er en tradisjonell norsk julekake, kan jeg ikke tenke meg noe som passer bedre til kaffen etter en minneverdig julemiddag. Vi prøver å variere litt med ingredienser fra jul til jul. Det viktigste er krydderet, nøtteblanding og tørkede frukter.

Støtt alle nøttene grovt i en morter, eller hvis du klarer det; i en mikser, men husk det skal være grovkuttet.
Apsikat og sukat, og grovkuttet aprikos og fiken.
Det meste er klart: i det lille glassfatet er det 1/2 teskje støtt kanel og 1/4 teskje støtt allehånde. Deilig smak av jul-krydder.
Bland alt godt med en tresleiv eller lignende. Litt tungt, men ta den tiden det trenger så går det greit.
Legg et bakepapir i en paiform og klipp til massen, glatt ut med en skje dyppet i varmt vann. Glatt utover så godt som mulig, helt ut til kanten.
Slik ser den ferdige snudde panforten ut når den er stekt ved 150 grader i 35 minutter. En seig og nydelig konfektkake med stort sett sunne ingredienser.

Panforte di Siena

Ingredienser:

valnøtter, mandler, hasselnøtter
100 g
. honning
100 g. sukker
75 g. hakket, syltet appelsinskall (apsikat)
75 g. hakket sukat
50 g. mel.
1/2 teskje støtt kanel og 1/4 teskje støtt allehånde

I tillegg trenger du en 20 – 22 cm paiform, bakepapir og melis til å strø over.
Slik gjør du:
Bland grovhakkede nøttekjerner, apsikat og sukat i en bolle. Tilsett mel og krydder. Smelt sammen sukker og honning i en liten kjele til oppkok. Bland det i massen og elt det sammen. Dekk paiformen med bakepapir og fordel deigen utover. Glatt ut med en skje dyppet i vann. Stek kaken i 35 min. ved 150 grader. Vend den så ut og trekk av papiret.
Sikt litt melis  over. Server i smale snipper.

Og så er det tid for å smake! Kaffe er viktig ved siden av, gjerne en espresso eller capuccino.

Print Friendly, PDF & Email