Sort og grønnkål med gravlaks

Grønnkål og sortkål kan du høste langt utover vinteren, og på bildet ser du begge deler. De holder seg godt under snøen begge to. Denne dagen tok vi den som en deilig stuing servert til  gravet ørret med sennepssaus.

Kålen og det lille som var igjen av hagens dill er tatt inn og klargjort.
Litt jobb er det å skjære bladene fra stilken, men det går greit både å rive mellom tommel og pekefinger, eller med kniv. Kok kålen 10 minutter i lettsaltet vann. Ikke for mye salt, kraften skal brukes.
Kraften er silt fra og skal som sagt brukes i stuingen.
Finhakk kålen før du lager en vanlig hvit saus hvor du bruker melk og kraften å jevne med, og blander i kålen. Krydre med pepper fra kvern, og revet muskatnøtt, gjerne også litt løkpulver. Rør inn en god ss smør tilslutt.
Det lille stykket vi hadde igjen av gravlaks er skåret opp, vi hadde pepret den litt, og den lille ferske dillen vi brukte er tatt av og kastet. Ellers hadde vi klippet over fersk dill.

Gravet laks eller ørret

Ingredienser
2 dl. sukker
1 dl. salt
kvernet hvit pepper
masse frisk dil
Slik gjør du:
Bland salt sukker, kvernet pepper og hakket dill. Legg noe av blandingen og godt med dill på et fat med kanter. Legg den ene fileten med skinnsiden ned. Gni blandingen inn i fiskekjøttet på begge filetene og legg filet nummer to oppå den første, med kjøttsiden ned. Strø over resten av blandingen og legg lett press over fisken. Neste dag er den ferdig, men den kan godt få ligge i 2-3 dager slik. Øs over lake og snu fisken noen ganger under gravingen. Før servering skraper du fint av laken og pynter med frisk dill.
Sennepssausen lager du enkelt med en ss Dijonsennep, en ss Bergby grov søt sennep, 1 ss sukker, 1/2 ss vineddik og 1.5 dl olje, olivenolje eller solsikkeolje for eksempel. Bland godt.

Og slik la vi opp denne deilige litt slankende førjulsretten; mandelpoteter, grønnkålstuingen, sennepssaus og den deilige fisken.

Print Friendly, PDF & Email