Sjøtunge som i Bretagne

Sjøtunge Bretagne 3_edited-1

Sjøtunge er en fantastisk fisk. Et fast fint og smakfullt kjøtt. Takknemlig å tilberede, men akk, så plundrete å filetere. Den glir ut av hendene dine. Du må liksom tenke omvendt når du fileterer den. Som den eneste flyndrefisken med dette problemet.Den er nesten levende i mellom hendene dine. Så egentlig; minste motstands vei er et absolutt godt uttrykk her. Men på den annen side; da går du glipp av fiskefileter i verdensklasse. Og med utrolig mange tiberedningsmuligheter. Og så god er sjøtunge at mange fiskere tar den selv. På tross av at de kan ta høy pris for den. Så høy pris må du være oppmerksom på, hvis du i det hele tatt får tak i den. Men en gang i blant er det så absolutt verdt det. Vi har kjøpt vår fisk i Nevlunghavn Fiskeforretning i Vestfold. Kanskje får man den også hos Langesundfisk eller Kragerøfisk i Telemark. For de som bor i dette området da. Langs kysten videre er det nok enklere kanskje?
Så la oss sette i gang:

Sjøtunge Bretagne 2_edited-1
To dagferske sjøtunger, med hver sin side opp. Den lyse siden skraper du litt, det er små fiskeskjell der. Men ikke fjern skinnet, det er ikke vanlig.
Sjøtunge Bretagne 3_edited-1
Før du drar av skinnet skjærer du et snitt ved halen slik. Dra av med et kjøkkenhåndkle, men sjekk at du ikke får med fiskekjøtt. Ikke som du ser til venstre, her måtte jeg justere litt med kniven før jeg dro av.
Sjøtunge Bretagne 4_edited-1
Skinnet er tatt av på oversiden. Det er skåret et snitt langs ryggbenet på undersiden. Dette for å skjære ut filetene, med det hvite skinnet på.
Sjøtunge Bretagne, fileter_edited-1
De to sjøtungene er filetert, og klar for å tilberedes som i Bretagne.
Sjøtunge Bretagne_edited-1
Her er hovedingrediensene. I tillegg trenger du en god tørr hvitvin, gjerne en Muscadet, og litt mel. Jeg brukte en Sancerre.
Sjøtunge Bretagne, løken_edited-1
Purre og løk har fått steke seg blank i 10 minutter, og er lagt i det ildfaste fatet.
Sjøtunge Bretagne, retten_edited-1
Sjøtungene er ferdigbakt i ovn. Underveis drypper du over hvitvin.
Sjøtunge Bretagne, tallerken_edited-2
Tilslutt har du over nyklippet persille. Jeg bruker vanligvis italiensk  bredbladet, men de var utsolgt for den. En fantastisk rett!

Sjøtunge som i Bretagne

Ingredienser:
8 sjøtungefileter fra 2 stk. 1/2-kilos fisker
1  purre (bare det hvite skal brukes)
2 løk, finhakket
2 dl Muscadet eller annen god tørr hvitvin
4 tskj sitronsaft
2 dl fløte
olivenolje eller smør til steking
mel
1 spskj hakket persille
salt
Slik gjør du:
Rens sjøtungene, og fileter som på bildene. Tørk av filetene med kjøkkenpapir. Legg dem i et fat og drypp over sitronsaft. La marinere i et kvarter. Varm oljen eller smøret i en stekepanne, og la purre og løk putre seg godt blank, ca 10 min.  Legg blandingen i et ildfast fat. Vend filetene lett i mel, og fordel deem over løkblandingen. Drypp over hvitvin, og sett i 200 graders ovn. Dekk med folie hvis ikke formen har lokk.
Nå skal fisken bakes i ovn i 30 minutter, mens du drypper over hvitvin et par-tre ganger.Etter 20 minutter fordeler du fløten over fisken, og steker ferdig de siste 10 minuttene. Legg opp på tallerken og dryss over persille. Server med råskrelte kokte poteter, eller ris.

Les også denne oppskriften: A la Holger Drachmann

Print Friendly, PDF & Email