Fjellørret i ovnen

FJELLØRRET I OVN, RETTEN_edited-1

En skikkelig god oppskrift på fersk fjellørret. Hjelp fikk jeg fra den anerkjente tyske kjøkkensjefen Alfons Schubeck, som ikke bare driver restauranter, men også har butikk og nettbutikk, matskole, og TV-program hver uke. Jeg har tidvis tatt opp programmene hans de siste 20 årene. En sympatisk og dyktig kjøkkensjef!Fjellørret tilberedt på denne måten gir en deilig smak, eggehvitestoffer beholdes, og er med på å gi den gode smaken, sier Alfons. Det tror jeg han har rett i! Og en agurksalat med fersk ingefær gjør ikke retten mindre spennende.

FJELLØRRET I OVN, INGR_edited-1
En fjellørret, en slangeagurk, noen skiver fersk ingefær, litt dill, og valmuefrø, er i hovedsak det du trenger til denne retten. 
Fjellørret
Fisken er renset, brystbeina er fjernet, og de ekle sidebeina skal vekk.
FJELLØRRET FILETERT_edited-1
Filetene er klare; alle beina er vekk, og skinnet er fjernet. Filetene ligger med hver sin side opp.

Når jeg steker småørret, sprøsteker jeg skinnet, og spiser det. Ikke så i denne oppskriften, som altså gir en fantastisk god smak av fjell og ørret, hvis det går an å si det slik! Og det skyldes eggehvitestoffer som ikke blir stek bort, ifølge Alfons.

AGURKSALAT FJELLØRRET_edited-1
Agurksalat med fersk ingefær og et bitte lite dryss kvernet chili.

 

Fersk ingefær gjør susen

Agurksalaten får en flott og litt «varm smak» smak, når du bruker fersk ingefær. Agurkslat skal ha litt varme om vinteren og våren, sier Alfons. Og altså ingefær. Om sommeren skal den være kjølig. Da bruker du mynte i den.

FJELLØRRET I OVNEN_edited-1
Fjellørreten er akkurat ferdig. Du ser godt stripen med eggehvitestoffer langs fiskestykkene. Folien tåler 140 grader! 

FJELLØRRET, RETTEN3_edited-1

Fjellørret som Alfons Schubeck

Ingredienser, forrett til 2
1 fjellørret på 4-500 gram renset
1 slangeagurk
dill
sæterrømme
valmuefrø
en knivspiss chiliblanding
tynne skiver fersk ingefær
salt og pepper
jomfruolje

Slik gjør du:
Fileter fisken og renskjær for ben (se bilder). Del opp i passe stykker. Pensle en stekeskuff med olje. Legg fiskestykkene i oljen. Over legger du vanlig gladpack som på bildet. Den tåler 140 grader, men vi skal bare bruke 80-90 av dem. Altså; sett stekeovnen på 85 grader, bruk bare overvarmen og sett nederst i ovnen. (Dersom ovnen ikke har bare overvarme, kan du bruke det minste grillelementet, som de fleste nye ovner har.) Sett inn fisken og følg litt med under stekingen (kokingen). Når du ser en hvit rand langs stykkene er fisken ferdig.

Agurksalaten

Skjær agurken i tynne skiver. Ha på litt salt og en anelse sukker. Så har du to store spiseskjeer sæterrømme i en stavmikserbeholder. Etter hvert som agurken gir fra seg væske, heller du det over i rømmen. Ingefær skjærer du i små biter, og blander i.Bruk litt av din beste hvitvinseddik i agurksalaten, og tilslutt litt av din beste olivenolje. Bland fint, og hell mer væske i rømmen.
Når du legger opp, kjører du først rømmeblandingen til skum med stavmikseren. Legg skummet utover med en skje, og dryss en bitte liten knivspiss kvernet chiliblanding over fisken.

Valmuefrøene

varmer du opp i en stekepanne uten fett. De drysses over tilslutt. Og der glemte jeg meg; tok bildene før jeg hadde drysset over ”mohn” som  det heter i syd-Tyskland. Og der brukes valmuefrø til mye godt!

Print Friendly, PDF & Email