Sjøtunge, scampi og røkte reker

To fine nyflådde sjøtunger er klare til steking.

Vi var innom Aavang fiskeforretning på Skagen igjen, og kjøpte med oss 2 fine sjøtunger, noen rå scampi (norsk sjøkreps), og noen røkte Skagenreker. Om noen er i tvil om sjøtungen er truet;  ifølge WWF og flere andre kilder er den IKKE truet, et par steder i den engelske kanal passer man på litt, og det er problemer med bifangst enkelte steder, spesielt i forhold til rødspette, og med skader på havbunnen fra visse typer trål. Det drives også landbasert oppdrett av sjøtunge flere steder i verden. Vi får stole på at den vi får kjøpt her hjemme er bærekraftig.

Et par hvitløkkløfter, litt jomfruolje, og en klatt smør varmes opp. Litt smak fra hvitløk gjør seg i det meste fra havet.
Det putrer rundt fisken mens den bruner seg på undersiden; nå skal den snues.
De rå scampiene (sjøkrepsene/jomfruhummerne) får et par tre minutters tid i saltet kokevann, de røkte skagenrekene et minutts tid i pannen.
Det spesielle med sjøtungen er det faste, smakfulle fiskekjøttet, som du kan rulle sammen og fylle i midten, det går ikke med noe annen flyndrefisk. Det gjorde vi ikke her, men filetene taes lett av fiskebenet ujten å dele seg. Her er det tatt en bit av den ene.

Og slik ble det; den deilige meunièrestekte sjøtungen, nykokt scampi, og litt røkte reker som pynt. Persillesmør over fisken, noen kokte aspargespoteter i fatet, og litt tangsalat fra Aavang. Et glass Pouily – Fuissé er alltid godt til fisk.

Print Friendly, PDF & Email