Med gull i øyet.

I fjor prøvde jeg å få tak i Gulløye i den lokale Menybutikken. Uten resultat! Ja jordeplene, som de sier her i Telemark. Potetene altså! Men i år gikk det greit. Og siden rakfisktiden er over oss, passet det jo godt å prøve dem til akkurat det.

Og slik ser posene ut. Merk deg disse! For bedre poteter til rakfisk, lutefisk, røkt avkokt laks, vilt, og mye mer tror jeg du skal lete lenge etter.

Og maken til poteter har jeg aldri smakt. Dette må være landets beste! Ja bedre enn det også. For en smak, og for en melete og deilig konsistens.  Og det må det vel bli når den er dyrket nord for polarsirkelen, med kjølig klima og lange vekstdager, litt som våre norsk fantastiske jordbær.Med lysegult skall og røde flekker rundt grohullene, og gul kjøttfarge omtrent som mandelpoteter, er den lett å kjenne igjen. Og kjent med den skal vi fortsette å være. Våre nye potetvenner!

Vi prøvde den også med nyrøkt røkelaks, trukket i 10 minutter i 90 graders usaltet vann, og servert med gulrøtter og eggesmør. Etter en oppskrift av Willy Wyssenbach, som  jobbet på Continental i Oslo. Fantastisk!

”Gulløye fra Nord-Norge” heter den. Dette er den beskyttede betegnelsen. Populært kalt midnattsolpoteten. Her kan du lese mer om dette smakfulle produktet:  www.midnattsolpotet.no
Og her kan du lese mer om beskyttede betegnelser, og poteten, (klikk på symbolet):

Beskyttet betegnelse.

Med rakfisk med gulløye, rødløk, purre, rømme, øl fra Haandbryggeriet i Drammen, og Nordguld akevitt fra Danmark (destillert med rav fra Norge), ble det et perfekt måltid. Dessverre var ikke rakfisken nok lagret. Men det glemte vi etterhvert.

Ingen tvil; til rakfisk, lutefisk, pinnekjøtt, vilt, og mye mer, kommer vi til å gå over til Gulløye. Men vi glemmer selvfølgelig ikke Ringerikspoteten eller mandelpoteten for det. Alt til sin rett og stemning. Men vi har uten tvil fått gull både i øyet og på hjernen!

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments