Sjømatrisotto

Små octopus (babyoctopus) til venstre, og harpeskjell til høyre; kjøpt i Asiabutikken i Strømstad. Sistnevnte fåes neppe i sjømatlandet Norge.

Harpeskjell (Aequipecten opercularis), er små muslinger i kamskjellfamilien, og finnes langs kysten vår. De ser ut som små kamskjell. Eng; queen scallops, Ty; kleine pilgermuschel, Fr; vanneau, It; canestrello, Sp; galondrina. Fiskes i stor utstrekning rundt Orknøyene i nord-Skottland, hvor de viderebehandles og selges ferske som hele skjell, halve skjell med kjøtt og corail, som dypfryste eller som konserves. Også på Færøyene, i Irskesjøen og den engelske kanal tas det mye harpeskjell. Vanlig diameter er 8 cm, men de kan bli 10 cm.  Hvorfor i all verden fiskes det ikke i Norge, og tilbys oss? For et sjømatland!!

Kok risotto, gjerne posetyper trøffelrisotto eller steinsopprisotto, følg anvisningen på posen.
Del opp octopusen som på bildet, og la putre ca 15-18 minutter i jomfruolje og smør; salte og pepre etterpå, og bland godt.
La harpeskjellene tine ferdig i en stekepanne og småputre et par tre minutter. De skal ikke brunes i denne retten. Salte og pepre.

Server som på bildet; først risotto, så sjømaten og grovklippet persille, helst italiensk, vi hadde bare kruspersille denne dagen. Drypp gjerne over noen  dråper av din fineste olivenolje. Dryss over godt med parmesan tilslutt: “Det skal man da ikke?” For noe tøys! Det gjør man som man vil med.

Print Friendly, PDF & Email