Fruktseminar over to dager
Den 25. og 26. februar avholdt Fruktbygda og Hanen seminar om frukt og bær på sjarmerende Norsjø hotell på Akkerhaugen i Vestfold Telemark. Formålet var å styrke nettverket, og skape mer samhold med fokus på kvalitet og kommersiell utvikling, slik at den enkelte lykkes både for seg selv og i fellesskap.
Innsikt og kunnskap i forhold til hva som skal til for å lykkes med utvikling av nettverket til å bli en nasjonal fruktdestinasjon var et stikkord. Utvikling av eksisterende og nye produkter av frukt og bær var også en viktig del av programmet. Både fysiske produkter og tjenester/opplevelser knyttet til frukt og bær ble tatt opp.
Temaene var mange. Blant foredragsholderne stilte Eplegården i Hurum med matnyttig informasjon om utviklingen av gården, Åkre gard og Edel sider fra Hardanger inspirerte med temaet «Sider for alle – delingskultur gir gledeskultur og verdier for alle». Skott gård i Øvre Eiker lot ikke tilhørerne glemme at drikke er mer enn bare epler, og Bringebærlandet fra Drøbak fortalte om veien frem til BU-pris og finalen i Det Norske Måltid.
Etter pausen åpnet Kjetil Widding, driver av Utne hotell og daglig leder av Siderklynga i Hardanger med «Epler er også hotell og barn i barnehagen», et inspirerende foredrag hvor tilhørerne fikk fyldig informasjon om Hardangers suksess med siderproduksjonen og bruken av produktene. Og hva passet vel bedre etterpå enn Vinmonopolets info om nettopp sider og fruktvin på polet: «Norsk sider og fruktvin på Vinmonopolet – fra konflikt og forbud til kvalitet og stolthet», ved Trond Erling Pettersen, Fagansvarlig sider.
«Salget skal begrenses
og markedsføringen er forbudet – hvordan lykkes med å selge alkohol i Norge».
Et vanskelig tema, men godt informert om av Petter Nome, tidligere direktør i Bryggeriforeningen, Bernt Bucher Johannessen fra Hanen klargjorde med «Hva gjelder egentlig? Regler for gårdsutsalg og forskjell på kommunal og statlig løyve for produksjon av alkohol mm.
Dagens avslutning sto Eivind Vangdal fra Siderråd, Hardanger for: «All verdens sider – et uttall av smaker fra Baskerland, Normandie til Kent». Og etterpå var det smaking av sider fra Norge og Europa, før hotellet serverte en deilig middag.
Middag med frukt og bær i fokus
Dag to
«Ulike former for nettverk er sentrale for både utvikling av lokal mat og drikke i Norge, og stimuleres aktivt av myndighetene herunder spesielt Innovasjon Norge. Men, mange nettverk sliter av ulike årsaker. Hva kan Fruktbygda lære av andre og hva sier erfaringen etter etableringen? Hva skal Fruktbygda være og hvor om 5 år? Hvordan skape en kultur der en unner hverandre suksess og løfter i ”flokk”? Samarbeid er nøkkelordet til suksess mente mange.
Styremedlem Frode Sakshaug foredro om «Den gyldne omveg – fortsatt lykkelig etter 20 år?», og det var vel konklusjonen også; lykkelige var de enda. Avslutningen før lunsj sto Hallgrim Rogn for, med foredraget: «Fra ei stivna bygd til bygda med Norges beste musikkfestival og alt for mange (?) på pokerlag på samfunnshuset?» Stikkord var Valdres rakfisk og rockefestival i den lille bygda Vang med 1600 innbyggere, en kommune hvor man stolte på hverandre, og klarte seg uten for mange skriftlige avtaler. Viktig for dem var å få «folk til tomme gårder», hvor de har klart å snu trenden med fraflytting. Viktig er det også at de unge er med kunne Frode fortelle, og det har han jo rett i.
Dagen ble avsluttet med utstilling av deltakernes mange smakfullt fremsatte produkter; alt fra sjokolade med frukt, til vin, sider, honning, og det Fruktbygda kanskje er mest kjent for; eplemost i eplenes egne variasjoner.
To flotte dager i frukten og bærenes tegn!