Fruktseminar over to dager

Deltakere var medlemmer og potensielle medlemmer av Fruktbygda. Fra Midt Telemark kommune møtte ordfører Siri Blichfeldt Dyrland. Seminaret ble ledet av Bernt Bucher Johannessen fra Hanen, og styreleder i Fruktbygda og hotelldriver Vebjørn Hagen hadde ansvaret for hotellets arrangementstekniske del de to dagene. Prikkfritt gjennomført sammen kona og hotellets ansatte. Selv møtte jeg som styremedlem i Norsk Eplefest AS.

Den 25. og 26. februar avholdt Fruktbygda og Hanen seminar om frukt og bær på sjarmerende Norsjø hotell på Akkerhaugen i Vestfold Telemark. Formålet var å styrke nettverket, og skape mer samhold med fokus på kvalitet og kommersiell utvikling, slik at den enkelte lykkes både for seg selv og i fellesskap.

Tor Erling Gransæther fra Eplegården inspirerte med «Utvikling av egen gård med utgangspunkt i et hav av epler.»

Innsikt og kunnskap i forhold til hva som skal til for å lykkes med utvikling av nettverket til å bli en nasjonal fruktdestinasjon var et stikkord. Utvikling av eksisterende og nye produkter av frukt og bær var også en viktig del av programmet. Både fysiske produkter og tjenester/opplevelser knyttet til frukt og bær ble tatt opp.
Temaene var mange. Blant foredragsholderne stilte Eplegården i Hurum med matnyttig informasjon om utviklingen av gården, Åkre gard og Edel sider fra Hardanger inspirerte med  temaet «Sider for alle – delingskultur gir gledeskultur og verdier for alle». Skott gård i Øvre Eiker lot ikke tilhørerne glemme at drikke er mer enn bare epler, og Bringebærlandet fra Drøbak fortalte om veien frem til BU-pris og finalen i Det Norske Måltid.

Arita Åkre fra Åkre gard i full sving om emnet «Sider for alle – delingskultur gir gledeskultur og verdier for alle». Og når en ivrig bergenser slipper til vet vi jo alle at det går unna!

Etter pausen åpnet Kjetil Widding, driver av Utne hotell og daglig leder av Siderklynga i Hardanger med «Epler er også hotell og barn i barnehagen», et inspirerende foredrag hvor tilhørerne fikk fyldig informasjon om Hardangers suksess med siderproduksjonen og bruken av produktene. Og hva passet vel bedre etterpå enn Vinmonopolets info om nettopp sider og fruktvin på polet: «Norsk sider og fruktvin på Vinmonopolet – fra konflikt og forbud til kvalitet og stolthet», ved Trond Erling Pettersen, Fagansvarlig sider.

Petter Nome tok for seg problemene med omsetning av alkoholholdige drikkevarer under temaet «Salget skal begrenses og markedsføringen er forbudet – hvordan lykkes med å selge alkohol i Norge».

«Salget skal begrenses

og markedsføringen er forbudet – hvordan lykkes med å selge alkohol i Norge».
Et vanskelig tema, men godt informert om av Petter Nome, tidligere direktør i Bryggeriforeningen, Bernt Bucher Johannessen fra Hanen klargjorde med «Hva gjelder egentlig? Regler for gårdsutsalg og forskjell på kommunal og statlig løyve for produksjon av alkohol mm.
Dagens avslutning sto Eivind Vangdal fra Siderråd, Hardanger for: «All verdens sider – et uttall av smaker fra Baskerland, Normandie til Kent». Og etterpå var det smaking av sider fra Norge og Europa, før hotellet serverte en deilig middag.

Sider og fruktvin fra Norge og Europa var siste punkt på agendaen før hotellet serverte en deilig middag. Her utvalget deltakerne fikk en liten smak av. Foto: Bernt Bucher Johannessen.

Middag med frukt og bær i fokus

Kremet sellerirotsuppe med eplebiter og bacon, var en deilig forrett hvor Bringebærlemonade var en god ledsager for den som skulle kjøre bil hjem.
Lammeskank med grønnsaker og rødvinssaus, potetpuré og stekte grønnsaker mettet skikkelig, men dessert ble det allikevel plass til.
Og desserten var nydelig Hylleblomstpannacotta med bær.

Dag to

«Ulike former for nettverk er sentrale for både utvikling av lokal mat og drikke i Norge, og stimuleres aktivt av myndighetene herunder spesielt Innovasjon Norge. Men, mange nettverk sliter av ulike årsaker. Hva kan Fruktbygda lære av andre og hva sier erfaringen etter etableringen? Hva skal Fruktbygda være og hvor om 5 år? Hvordan skape en kultur der en unner hverandre suksess og løfter i ”flokk”? Samarbeid er nøkkelordet til suksess mente mange.

Dag to åpnet med et inspirerende foredrag av nestoren i norsk lokalmat, Ingulf Galåen: «20 år med lokalmat på Røros – hva skal til for å lykkes.» Her sitter den alltid smilende og positive Ingulf til venstre. Bernt Bucher Johannessen fra Hanen, som ledet seminaret står foran skjermen. Ingulf manet til: Samarbeid, samarbeid, samarbeid.
Skikkelig fart ble det når Pål Medhus tro til med foredrag om Ostebygda under tittelen «8 bønder og massevis av oster – ei bygd full av muligheter.»

Styremedlem Frode Sakshaug foredro om «Den gyldne omveg – fortsatt lykkelig etter 20 år?», og det var vel konklusjonen også; lykkelige var de enda. Avslutningen før lunsj sto Hallgrim Rogn for, med foredraget: «Fra ei stivna bygd til bygda med Norges beste musikkfestival og alt for mange (?) på pokerlag på samfunnshuset?» Stikkord var Valdres rakfisk og rockefestival i den lille bygda Vang med 1600 innbyggere, en kommune hvor man stolte på hverandre, og klarte seg uten for mange skriftlige avtaler. Viktig for dem var å få «folk til tomme gårder», hvor de har klart å snu trenden med fraflytting. Viktig er det også at de unge er med kunne Frode fortelle, og det har han jo rett i.

Dagen ble avsluttet med utstilling av deltakernes mange smakfullt fremsatte produkter; alt fra sjokolade med frukt, til vin, sider, honning, og det Fruktbygda kanskje er mest kjent for; eplemost i eplenes egne variasjoner.

To flotte dager i frukten og bærenes tegn!

 

Print Friendly, PDF & Email