Flæskesteg og julepølser; et alternativ

Odd Terje på Meny Bø rutet opp og klargjorde den fine svinkammen. Noen laurbærblader stukket inn for smak, og lukt under stekingen gjør seg, og løk, sellerirot og gulrot i formen.

Også i fjor hadde vi dansk «flæskesteg» på julaften. Vet ikke helt hva det blir i år, kanskje ribbe, eller kanskje fleskestek igjen? Uansett; litt mindre fett, og deilig julemat for hjertet kanskje? Godt er det iallfall.

Og så inn i 125 grader varmluft i to timer, så 200 grader en 25 minutters tid, og tilslutt 220 grader til svoren er sprø.

Julepølse fra 1982

Denne julepølsen har vi laget siden 1982 her i huset. Fant oppskriften i det svenske matbladet Gourmet, dengang et av få gode matblader i Skandinavia. Vel, noen avbrekk har det vært, men vi har alltid havnet tilbake til 82 oppskriften igjen.
Julepølse, råvarer_edited-1
Råvarene må være helt kalde når du jobber med dem, for at de skal få en homogen og fast konsistens når ferdig. Akkurat denne farsen skal også bli ganske fin, altså ikke grov.

Hjemmelaget julepølse:

Ingredienser:
500 gr. magert svinekjøtt
500 gr. oksekjøtt
500 gr. spekk
500 gram kalde, kokte poteter
1 spskj. salt, 1 tskj. kvernet hvitpepper og 1 tskj. sort pepper
1 tskj. malt nellik, 1 tskj. ingefær og 1 spskj. potetmel
2 dl. kald buljong og 3/4 l.  kald melk 

Til saltlaken:

2 dl. salt og 3 spskj. sukker
1 1/2 spskj. salpeter og 2 liter vann (salpeter får du ikke leger kjøpt, men slik var det altså dengang, vel nok mest for fargens skyld)

Dessuten trenger du 3 meter kroktarm bestilt ved kjøttdisken, eller slakteren, hvis du finner en!
Først maler du kjøtt og spekk 2 ganger gjennom kjøttkvernens fineste skive(ikke hurtigmikser). Så maler eller stamper du potetene og blander kjøttfarsen, potetene, potetmelet og krydderne med melken og buljongen litt av gangen. Du behøver ikke å salte, pølsene får nok fra laken. Stapp pølsene løst i den vaskede kroktarmen ved å bruke pølsehornet på kvernen, eller egen pølsestapper som på bildet under

Julesteken er ferdig, pølsene fikk ligge med de siste minuttene. Kraften brukes i sausen.
Ferdig oppskjært, med en bare delvis sprø svor denne gangen; en stor flause!! Glemte grillen, så litt for ferdig ut. Vel, det kan (kanskje ikke )skje den beste?
Ha sukkeret i en teflonpanne (slipplettpanne) og varm opp til det begynner å smelte og småsyde, ikke rør i det. Tilsett vannet, så smøret til det bruser, bland forsiktig. Foran til venstre mel og smør røres ut til saus, kraften til høyre. Krydre med salt og pepper, revet muskatnøtt, litt ingefær og nellikpulver.
Legg i potetene og la dem få putre med mens du forsiktig snur eller “ruller” dem i den varme sukkerblandingen. Det skal boble lett rundt potetene.
Alle er lagt i, så er det å passe på at de blir brunet fint overalt av sukker/smørblandingen.
Og slik ble det servert; med hjemmelaget rødkål, et deilig iskaldt glass dansk juleaquavit og et godt glass norsk juleøl. Er veldig svak for Rød Aalborg og dansk juleaquavit. Slik er det bare!