Spare ribs, ikke grillribbe
Navnet og retten spare ribs har aner så langt tilbake som til det 16. århundrets midt-Tyskland; Hessen og Türingen-området. Ribbesper var navnet da; ribbe + sper (spyd/spidd), det vil si syltet ribbe stekt på spidd. I dag betegner det 11 til 13 lange ribben hvor mesteparten av kjøttet er fjernet, i hovedsak fra svin eller storfe. Det vanlige er å grille dem med en god bbq-saus. Selv har vi prøvd oss på «spare ribs» på tilbud fra danske Meny: kjøttfulle ribben uten svor. Litt lenger borte i disken lå noe de kalte grillben, som var omtrent som det vi kjøper under navnet spare ribs her hjemme. Til en langt lavere pris enn førstnevnte.
Hos far og hans siste kone Nella i den lille landsbyen Marzio i Lombardiet, var spare ribs noe vi av og til fikk; fars form for spare ribs må jeg vel si, Nella tilberedte bare makrobiotisk mat til seg selv og gjestene i den lille restauranten. Saftige kjøttfulle ribbestykker stekt i ovn med et laurbærblad under hvert ribben, og servert med en deilig, enkel bbq-saus. Nesten slik gjorde vi det denne dagen også.
En 30-40 minutters tid i en godt varm stekeovn gjør susen, grill gjerne litt på slutten av steketiden for å få fettet mer sprøtt.
Og slik ble resultatet: Deilige sprø spare ribs av den kjøttfulle typen, servert med tykke staver pommes frites, Arne Dørumsgaards bbq-saus og en god salat. Et glass kaldt øl hører også til mener mange. Også jeg!
Ingredienser:
spare ribs eller ribbe uten svor som her
laurbærblader
marinade
pommes frites
en god salatblanding blandet selv
Slik gjør du:
Følg forklaringen ovenfor.
Arne Dørumsgaards barbecuesaus
1 dl. Heinz tomatketchup
1 teskje sukker
2 knuste hvitløkfedd
2 teskjeer Worchestershire-saus
Slik gjør du:
Bland alt godt, og dypp ribbebitene i sausen.