Spare ribs, ikke grillribbe

Navnet og retten spare ribs har aner så langt tilbake som til det 16. århundrets midt-Tyskland; Hessen og Türingen-området. Ribbesper var navnet da; ribbe + sper (spyd/spidd), det vil si syltet ribbe stekt på spidd. I dag betegner det 11 til 13 lange ribben hvor mesteparten av kjøttet er fjernet, i hovedsak fra svin eller storfe. Det vanlige er å grille dem med en god bbq-saus. Selv har vi prøvd oss på “spare ribs” på tilbud fra danske Meny: kjøttfulle ribben uten svor. Litt lenger borte i disken lå noe de kalte grillben, som var omtrent som det vi kjøper under navnet spare ribs her hjemme. Til en langt lavere pris enn førstnevnte.

Omtrent halvparten av hvert: 5 ben med innkjøpt marinade, 5 bare krydret med salt og pepper. Og med et laurbærblad under hvert ben!

Hos far og hans siste kone Nella i den lille landsbyen Marzio i Lombardiet, var spare ribs noe vi av og til fikk; fars form for spare ribs må jeg vel si, Nella tilberedte bare makrobiotisk mat til seg selv og gjestene i den lille restauranten. Saftige kjøttfulle ribbestykker stekt i ovn med et laurbærblad under hvert ribben, og servert med en deilig, enkel bbq-saus. Nesten slik gjorde vi det denne dagen også.

En 30-40 minutters tid i en godt varm stekeovn gjør susen, grill gjerne litt på slutten av steketiden for å få fettet mer sprøtt.

Og slik ble resultatet: Deilige sprø spare ribs av den kjøttfulle typen, servert med tykke staver pommes frites, Arne Dørumsgaards bbq-saus og en god salat. Et glass kaldt øl hører også til mener mange. Også jeg!

Ingredienser:
spare ribs eller ribbe uten svor som her
laurbærblader
marinade
pommes frites
en god salatblanding blandet selv
Slik gjør du:
Følg forklaringen ovenfor.

Arne Dørumsgaards barbecuesaus

1 dl. Heinz tomatketchup
1 teskje sukker
2 knuste hvitløkfedd
2 teskjeer Worchestershire-saus
Slik gjør du:
Bland alt godt, og dypp ribbebitene i sausen.

Print Friendly, PDF & Email