Kje med borettaneløk

Geitekje, bog
I tillegg til dette skal du bruke masse borettaneløk, og kokefaste poteter i båter. På bildet ser du bog av geitekje i skiver, 1 rødløk, hvitløk, rosmarin, olivenolje og hvitvin.

Geitekje eller kidd har et deilig mildt kjøtt, og fortjener ikke sitt kanskje noe dårlige rykte. Vi kaster titusenvis av dem hvert år. Dette er høyverdig mat, som også er enkel å tilberede. Vi har brukt masse borettaneløk fra Holm Gård i denne retten, men dersom de skal søke om spesialitetmerke for sin deilige løk, hadde det kanskje vært en ide å skrive navnet riktig? For løken heter da vitterlig Borettaneløk, ikke Borretaneløk! Den dyrkes riktignok i Vestfold, men den er ikke fra Borre. Vi er ganske slappe med navn i Norge. Hvorfor?

BorettaneløkSlik skrives ikke Borettane, denne italienske milde og smakfulle løken. Den skrives med to t-er, ikke to r-er. Navnet kommer fra byen Boretto i Reggio-Emilia i Italia. Norge ser ut til å ha litt dårlig tid til tider, mange registrerte kanskje at den italienske salattypen rucola fikk tre navn i Norge da den kom; ruccola, ruccula og rucola.

Rucolatøys
Trenavns-salaten rucola ved to av dem: Rucola og ruccula. Det tredje navnet som brukes er ruccola. Det ser imidlertid ut til at ruccula har gått av med seieren, og er innført som «riktig» navn. Det helt rikitge er imidlertid RUCOLA.

Det riktige er rucola, men Norge endte opp med RUCCULA. Så kan man spørre seg hvorfor? Mangel på grundighet, kombinert med en porsjon likegyldighet kanskje? Slik bør det ikke være. Det hadde vel ikke tatt mer enn 5 minutter å sjekke dette tror jeg.

BorettaneløkenOg slik ser denne deilige løken ut. Holm Gård har flotte løkprodukter, som mange selvfølgelig liker fordi de også er lettvinte å bruke, skrellet som de er. Og av veldig god kvalitet. I Italia finner du den ofte syltet. Vi har brukt borettane i mange retter, og kommer til å fortsette med det, på tross av den noe lettvinte omgang med navnet. Idag har vi brukt den i en gryterett med bogen fra geitekiddet.

Geitekje, bog i formen2I bunnen av formen har vi hatt jomfruolje, masse borettaneløk og en rødløk, i tillegg til hvitløk, rosmarin, poteter i båter og et par dl hvitvin.

Geitekje, bog ferdigEtter en god halvannen time er retten ferdig. Og smakfull ble den, uten noe som helst av påtrengende geitesmak for den som er redd for det. Apropos det; som 15-åring til sjøs i 1958 fikk jeg smake geitekjøtt for første gang. Tredd inn på spidd og stekt over glør. I Nigeria. Det hadde nok litt mer geitesmak enn vårt norske kje. Men godt var det allikevel.

Geitekje med borettaneløk

Geitekje, retten2Inredienser:
1 bog av geitekje, i skiver
5-6 borettaneløk
1 rødløk
2 hvitløkfedd i skiver
noen rosmarinkvister
kokefaste poteter i båter
jomfruolje til steking
salt og pepper
2 dl hvitvin
Slik gjør du:
Hell olivenolje i bunnen av et ildfast fat. Legg i all løken og rosmarinen. Fordel kjøttet og potetene som på bildet ovenfor, og hell over hvitvinen. Sett i 180 graders ovn en halvannen times tid. Legg opp på tallerkenen, og server med en god salat, og hvitvinen du brukte i retten

Vel bekomme!