Julepølser fra Haukeli

julepolse-lettrokt
En førjulsmak med ferdigkjøpt kålrotstuing og kokte poteter er ikke å forakte. Her med litt stekefett til potetene. Lettrøkt pølse, stekt uten skinn.

Julemedister er kanskje den vanligste julepølsen i dag, men også de grove pølsene med riktig god julesmak må prøves synes vi. I lengre tid har jeg hatt gleden av å jobbe litt i samarbeid med Edland kjøtt på Haukeli. Da jeg spurte om de kunne være interessert i å prøve en av mine egne julepølseoppskrifter, var det ikke nei i deres munn (Edland kjøtt lager selvfølgelig julemedister også). Og med litt justering ble de nesten bedre enn når jeg lager dem selv, synes jeg. Oppskriften på disse får du ikke, men en annen vi har brukt i mange år kan du få. Pølsene fra Edland selges bare i noen Sparforretninger fra Bø og oppover til Haukeli, så dersom du er i Telemark, er du selvfølgelig velkommen innom.

julepolse-skinnet
Gjør et lite snitt i ene enden av pølsen, og trekk skinnet forsiktig av. Det pleier å gå som en lek.

Visste du at ved å fjerne skinnet på stekepølsene før du steker dem, slipper du plunderet ved bordet. Det hender jo at skinnet fester seg litt for mye til pølsen. Og de blir bedre enn med skinn, fordi de tar til seg stekefettets smak. Og ingen sier at du ikke kan legge ved en rosmarin eller timiankvist under stekingen.

julepolse-skinnfriHer er pølsen før steking. Litt skrumpete? Joda, men det forsvinner når du steker dem. Bruk middels varme, slik at de får litt bruning, men ikke for mye varme, da kan kjøttsaft renne ut.julepolse-lettrokt-stekesSlik kan en riktig stekt pølse se ut. Denne er stekt i litt jomfruolje, til den får en fin bruning på hver side.julepolse-grov-og-lettroktHer brukes en god grillpanne, som setter de karakteristiske grillmerkene. Kokepølsen får trekke i 12 minutter, med et laurbærblad og litt løk i.  Lagt i ETTER at vannet er kokt opp, og kjelen trukket til side.julepolsesmakOg her en liten enkel førjulsmak, med ferdigkjøpt rødkål, Dijonsennep og et par mandelpoteter. Det mangler bare litt smør over potetene. En god teskje skulle holde. Stekepølsen til venstre, den kokte til høyre.

Hjemmelaget julepølse a la Wretman

JulepølserDenne julepølsen har vi laget siden 1982 her i huset, (til h. på bildet). Fant oppskriften i det svenske matbladet Gourmet, dengang et av få gode matblader i Skandinavia. Og det er Tore Wretman som står bak oppskriften. En av Sveriges store kjøkkensjefer.

Ingredienser:
500 gr. magert svinekjøtt
500 gr. oksekjøtt (originalt kalvekjøtt)
500 gr. spekk
500 gram kalde, kokte poteter
1 spskj. salt, 1 tskj. kvernet hvitpepper og 1 tskj. sort pepper
1 tskj. malt nellik, 1 tskj. ingefær og 1 spskj. potetmel
2 dl. kald buljong og 3/4 l.  kald melk 

Til saltlaken

2 dl. salt og 3 spskj. sukker
1 1/2 spskj. salpeter og 2 liter vann (salpeter får du ikke lenger kjøpt, men slik var det altså dengang, vel nok mest for fargens skyld)

Dessuten trenger du 3 meter kroktarm bestilt ved kjøttdisken, eller slakteren, hvis du finner en!
Først maler du kjøtt og spekk 2 ganger gjennom kjøttkvernens fineste skive(ikke hurtigmikser). Så maler eller stamper du potetene og blander kjøttfarsen, potetene, potetmelet og krydderne med melken og buljongen litt av gangen. Du behøver ikke å salte, pølsene får nok fra laken. Stapp pølsene løst i den vaskede kroktarmen ved å bruke pølsehornet på kvernen, eller egen pølsestapper som på bildet under.Julepølse, klar til koking_edited-1

Bland så de tørre ingrediensene til saltlaken, men ta av 1/4 del til inngnidning. Kok resten med vannet og la avkjøle. Prikk pølsene med en nål og gni inn den tørre saltblandingen. La dem ligge kaldt over natten, før du har dem i et fat og heller laken over. Et døgn senere koker du dem i vann så det dekker, tilsatt 1 laurbærblad, noen sorte og hvite pepperkorn og en gul løk i biter. La syde under lokk i 15 min. og server. Kan fryses og varmes opp igjen.

Print Friendly, PDF & Email