Octopus med potetpuré

Her ser du alle de åtte armene til octopusen. Den sorte lille prikken til venstre er munnpartiet, og det skjærer vi vekk.

Jeg blir nok aldri lei av å lage til octopus, denne deilige blekksprutarten: Common octopus på engelsk (octopus vulgaris), eller vanlig octopus på norsk. Og octopus betyr åttearmet. Søker du på nettet er octopus oversatt til norsk som blekksprut eller akkar. Akkar blir helt feil, octopus er octopus, men at det er en blekksprut; det er sikkert. Bare av octopus er det rundt 300 arter, i tillegg til nærmere 600 andre blekksprutarter. I dag serverer vi den med en deilig potetmos.

Octopusen er lagt i kokende vann med litt løk, hvitløk og noen laurbærblader. Vannet er saltet. Først løfter du blekksprutene opp og ned i det kokende vannet 3-4 ganger for å få armene til å krølle seg. Det hvite til høyre er kroppen med hodet. Octopusen kommer ferdigrenset, og er nedfryst på feltet. Nå skal den koke 1 time og 10 minutter.

Ferdigkokt, den ligger nå med munnpartiet opp. Det skjærer du ut med en kniv, også det som kjennes fastere ut enn armene, og som ligger rundt den sorte munnen.

Marinaden octopusen skal ligge i lager du av olivenolje, masse finhakket hvitløk, salt, pepper og litt sitronsaft.
Marinaden er rørt ut, og klar til blekksprutarmene.
La armene og hodet ligge i denne marinaden et par timer i kjøleskap før du bruker det. Vend litt et par ganger underveis.

Fin potetpuré i hurtigmikser

Lag en potetpuré med kokte mandelpoteter, noen smørklatter, salt, pepper og revet muskatnøtt. Kjør i hurtig- eller stavmikser noen sekunder.
Spe med litt helmelk for å få en fin, ikke for tykk konsistens.

Sort trompetsopp (Craterellus cornucopioide)

Dersom du ikke har sort trompetsopp selv, fås den kjøpt tørket, iallfall i Danmark, hvor vi kjøpte vår. En soppart norske matkjeder absolutt burde ha i butikkene sine. Det er jo tross alt bare tre kjeder i dette lille landet vårt, så det burde ikke være noe problem! Soppen er bløtt opp og har fått surre i jomfruolje til myk. Så er litt fløte blandet i, og alt er saltet og pepret. Den kan også sprøstekes i jomfruolje.
Og slik serverte vi denne deilige blekkspruten; på en seng av potetpuré, med soppen over octopusarmene, marinaden rundt på tallerkenen, litt babyleafsalat og noen halverte kirsebærtomater.
Print Friendly, PDF & Email