Lago Maggiore, hvor fisken brukes

Isola Bella
Isola Bella

Det er på denne tiden mange velger seg Piemonte, september er deilig; god varme for oss nordboere, årets grøde høstes inn, vinene er på vei, og ved sjøen ligger restaurantene tett i tett. Og: de serverer deilig ferskvannsfisk fra sjøen! I Norge har vi fjernet oss nesten helt fra disse delikatessene. Lago Maggiore er ikke sjøen skandinaviere vanligvis reiser til, mer kjent for dem er nok Comosjøen og Gardasjøen. Men Maggiore burde kanskje være neste besøk verdt, for mer skjønnhet enn der skal du lete godt etter.  Og, den er en av sjøene hvor fisk fra innsjøen fåes overalt i de små koselige restaurantene. Og i enkelte butikker, for det meste går til spisestedene.

Maler
Flere steder langs den italienske og sveitiske innsjøen finner du amatører og proffe som foreviger partier fra sjøen i de fineste bilder. Slik har det vært i mer enn hundre år.

De borromeiske øyer har hundreårig tradisjon som et av de viktigste målene for kunstinteresserte reisende. Spesielt gjaldt det Isola Bella, som opprinnelig het Isola Isabella. Så har vi Isola Madre med et lite palass og fantastiske terrassehager, og endelig Isola dei Pescatori, eller fiskernes øy.

Pizzeria
Koselig små pizzeriar og andre restauranter og trattorier finner du overalt i dette området, og deilig mat får du. Og som nevnt, fisk fra sjøen. Pizzeria er mer enn et pizzautsalg, egentlig en god restaurant med godt utvalg.

En flåte av små turistskip frakter deg mellom de tre øyene, og på Isola Bella eller dei Pescatori kan du innta deilig mat med lokale råvarer, spesielt fisk fra sjøen.

Hotellpalass
Langs den kilometerlange strandpromenaden i Stresa ligger luksuriøse hotellpalasser i den høyere prisklasse. Men også rimelige overnattingssteder og leiligheter finner du i hele området.
Isola di Pescatori
Her er en av de mange koselige turistskipene på vei til Isola dei Pescatori, fiskernes øy. Ikke så mange fiskere som i tidligere tider, men de som finnes leverer fisk til restaurantene langs sjøen og på øyene.

Lago Maggiore ligger i to italienske regioner; Piemonte i vest, og Lombardiet i øst. Og den øverste delen er sveitsisk, du kjenner kanskje til Ascona og Locarno, de to sveitsiske byene som ligger i den øverste delen av sjøen.

Steinsopp
Overalt i Italia får du tørket steinsopp. Her som både 1. og 2. kvalitet. I tillegg til pasta og olivenolje i flotte flasker. Og den dyreste steinsoppen kan koste et par tusen kroner kiloen tørket.
La lista
Fisk fra sjøen, og her leser vi både abborfilet med mandler, abborfilet med smør og salvie, grillet ørret, kokt ørret, røyefilet, grillet laks, skivet sik, sik med mandler, og grillet sik.
Abbor_edited-1
En av de beste ferskvannsfiskene er abbor. Lite brukt her hjemme, men prøv den, fast og fint hvitt kjøtt med smak. Og riktig renset; uten et ben!
Abborfileter med persille, surret i olivenolje, og servert med sprøstekte baguetteskiver. Deilig innlandsfisk.

Abborfilet med toast

Ingredienser:
12 små abbor
olivenolje
persille
baguette
salt og pepper fra kvern
Slik gjør du:
Rens og filetèr fisken. «Buksèr» den fri for ben; Se her.
S
tek den i god olivenolje med litt finklippet persille.
Stek toast i skiver fra baguette. PRONTO!

Print Friendly, PDF & Email