Grillet piggvar

En av de absolutt bedre flatfiskene er piggvar (Psetta maxima) Eng: Turbot, Tysk: Steinbutt, Fr: Turbot, It: Rombo chiodat, Sp: Rodaballo. Piggvaren er helt i toppen blant de mest ettertraktede og verdifulle matfiskene, og var delikatesser allerede i antikke Hellas og i Romerriket. Ser man på prisforskjellen i dag, kan den virke noe overvurdert i forhold til sin slektning slettvaren. Men kjempegod er den.

Vask og fileter fisken som på bildet eller kjøp fileter hvis mulig. Ta vare på evt rogn eller melke.
Her fra en annen piggvarmiddag; filetene er skåret ut, nederst rogn, og til høyre kjeven, en liten delikatesse. Fiskekjever regnes av mange som det beste kjøttet på fisken, skatekjever og breiflabbkjever er kanskje de aller beste, men også torskekjever er topp.
Alle filetene er lagt i aluminiumsbakker med litt jomfruolje, salt og pepper. Under en stor alubakke med rødløk, hvitløk, squash i skiver, en liten paprika og tomater i skiver. Overdryppes jomfruolje.

Og slik ble denne deilige retten som kan gjentas med en gang verandaen er varm nok å oppholde seg på. Grønnsakene først, så salat, og tilslutt fisken med litt persillepesto; egentlig bare persille kjørt i hurtigmikser med jomfruolje, litt salt, litt hvitløkspulver, og kvernet pepper.

%d bloggere liker dette: