Steinsoppens gleder, del 2.

Steinsopp
Slik kan også en steinsopp se ut; nesten som den står der i en flott uniform på en eller annen restaurant, eller hotell. Noe markspist nederst, så middagshøyden er nok passert. Men pen er den.

For ikke mange årene siden var steinsoppen lite brukt her hjemme. Nå ser alle ut til å trykke den til sitt bryst, og hva er vel bedre enn det! Ute i verden er den en av de absolutt store delikatesser. Spesielt i Italia og Frankrike, hvor den heter henholdsvis Porcini og Cèpe. Nå begynner den å dukke opp igjen, etter en tørkesommer av de sjeldne.

Steinsopp, Lugano
Små klubbeformede flotte steinsopp på grønnsaktorget i Lugano, den italienske delen av Sveits. Dette er fra Liretiden, hvor lire også ble brukt på plakatene i Ticino, det italienske Sveits. 3400 Lire pr. hekto var ca 150 kroner kiloen. Og dette er fra mange år tilbake.
Steinsopp tørkes, header
Slik kan du selv tørke steinsopp i stekeovene, ved 35 til 40 grader varmluft. Mens det står på lukter det deilig sopp i kjøkkenet. Snus det inn!
491 Steinsopp
Her tørket steinsopp i flere kvaliteter; noe for både fattig og rik. En skive i sausen gjør ofte susen.

Overalt i Italia og Frankrike finner du steinsopp i alle mulige varianter, spesielt populære er de tørkede, som fåes i flere kvaliteter. Også syltet sopp er populært, og ikke bare av steinsopp. Selv om den nok kan bli litt for lik i smaken fra sopptype til sopptype.

3. Steinsopp, tørket og syltet
Syltet steinsopp til venstre, og tørket til høyre. I Italia selvfølgelig. Mer restaurant enn kjøkkenporsjon den syltede.
7. Sopp, Vittoria
At syltet sopp er populært ser vi her. Fra Albergo Vittoria. Men for meg kan de ha litt for lik smak; eddiken dominerer litt.
L Soppfestival på Vittoria
Man glemmer ikke soppmiddagene i Albergo Vittoria i den lille lombardiske fjellandsbyen Marzio. Masse godt, med steinsopp som gjennomgangsråvare.

Så for å oppsummere, steinsopp er høstens ener i de fleste europeiske land, men spesielt i Italia, Frankrike og Tyskland. Og det fine med denne flotte soppen er dens mangfoldighet. Fra rå, stekt, marinert, tørket, fryst, som soppsalt og syltet, til bruk hele året i de fineste supper, sauser, mousse, stuinger, lunsj og middagsretter. Aldri en årstid uten steinsopp!

Vårkylling, fritert1

Fritert vårkylling med steinsopp

Ingredienser:
4 små vårkyllinger (kan kjøpes fryst)
eller 2 kyllinger
steinsopp
steinsopppasta
løk og hvitløk
sæterrømme
salt og pepper
finhakket persille
litt mel, 2 egg og brødrasp.
Slik gjør du:
Skjær steinsoppen i fine skiver, brun dem forsiktig i olivenolje/smørblanding sammen med finhakket løk og hvitløk.
Rør inn sæterrømme rett før du skal servere maten. Den skal bare varmes opp i soppen.

Vårkylling, fritert, klart_edited-1
Klar for fritèring; mel, egg og brødrasp som gir den fantastisk gode sprøheten.

Del kyllingen slik du selv ønsker. Salte, pepre og rull stykkene i persillen. Dypp først i mel, så i pisket egg og tilslutt i brødrasp. Fritèr i olivenolje.
Kok pastaen som pakken foreskriver. Legg opp som på bildet.

Buon appetito!