Hva med svensk juleskinke i år?

Svenskeskinke2_edited-1

For mange år siden, i 1992, kom jeg over denne oppskriften på Juleskinke fra Forsmarks Herrgård (i det svenske matbladet Gourmet). Og god var den. Prøv selv i år. Litt broderkjærlighet må vi jo vise svenskene!

Juleskinke som Forsmarks Herrgård 

(Fra bladet Gourmet 6/92)
Saltet skinke må vannes ut, det er viktig når den skal bakes i stekeovnen. Temperaturen inne i steken skal ikke overstige 68 grader.
Ingredienser:
1 saltet el. lettsaltet juleskinka, ca 4 kg.
aluminiumsfolie
steketermometer
Til griljeringen:
2 spskj. sennep(svensk/fransk)
1 egg
griljerkavring
Slik gjør du:
Stil ovnstermometeret på 175 grader. Legg skinken på et stykke alufolie og sett i steketermometeret slik at spissen er midt i skinken(ikke mot ben). Brett alufolien rundt men slik at du ser termometeret. Legg skinken i langpanne, og ta den ut når steketermometeret viser 68 grader. La den avkjøles litt før du løsner på svoren. Visp egget og bland i sennep og sukker. Liker du sterk sennepssmak har du i litt Dijonsennep. Pensle skinken godt med blandingen og strø over griljerkavringen så det dekker godt. Sett inn i 175 graders ovn til skinken har en fin farge (15-20 min.) La den avkjøle litt før den skjæres opp. Server med tynnbrød, skinkekraft og kanskje en god gelé. Ønsker du saus kan du koke inn kraften med litt fløte og evt. tykne den med Maizena. Gode mandelpoteter smaker godt. Som drikke ville jeg prøvd smalahoveakevitt og øl, alternativt alkoholfritt.

Og her en annen svensk oppskrift, sendt inn av min gode venn Sven Falck. En oppskrift han fikk av sin svenske mormor!

Ovnsbakt skinke

Ingredienser:
4 – 5 kg skinke,
1/2 teskje nellik,
2 -3 teskjeer krydderpepperkorn,
2 teskjeer rosmarin,
2 teskjeer basilikum
1 laurbærblad.
Aluminiumsfolie.
Slik gjør du:
Legg skinken på en stor bit av den bredeste aluminiumsfolien i handelen.  Strø over krydderet inkludert det knuste laurbærbladet.   Pakk folien godt rundt skinken.  Stikk inn steketermometeret i den tykkeste delen av skinken, men uten å komme inntil noe ben.  Sett skinken inn i ovnen som holder 150 grader.  Etter omtrent 4 -5 timer viser termometeret 77 grader og da er skinken ferdig.  Den eneste gangen man må passe på er akkurat rundt 77 grader, høyere må den ikke gå.  Det er ingen katastrofe om temperaturen kryper litt over 77, men pass på!!!
Ta ut skinken og fjern folien.  Fjern svoren og paner skinken.  Dvs. smør på en blanding av eggehvite, sennep og litt sukker.  Strø deretter et lag med kavringsmuler over det hele.
Det er ikke helt nødvendig å ha eggehvite og sukker i sennepen, men det gjør overflaten sprøere.
Sett ovnen på 260 grader og still skinken inn i ovnen igjen, slå på grill-elementet og la den stå til overflaten får en pen, gyllenbrun farge. (Dette skal ikke vare lenge – så se på skinken hele tiden til den er ferdig)

Varm eller kald – Skinken er like god!!

Og her er oppskriften på svensk tunnbrød.

Print Friendly, PDF & Email