Salma lakerøkt

Hører du til blant de som røyker fisk selv? Laks eller ørret for eksempel. Er duj blant de heldige som får tak i villfisk av litt størrelse? Så heldige er ikke vi, så vi tar til takke med det vi får tak i i butikken. Da vi røkte fisken til jul, kjøpte jeg en stor salmafilet som var iferd med å gå ut på dato. Frøs den ned, og tok den opp igjen den dagen vi skulle starte røykingen. Og den ble kjempegod.

Fisken ble lagt i en lake med sitron, appelsin, sjalottløk, gulrot, pepper, enerbær, timian, rosmarin, laurbærblader, og selvfølgelig salt og sukker.

Laken ble kokt opp og avkjølt. Så ble fisken lagt i laken 1 1/2 døgn, og snudd et par ganger.

Fisken koser seg i laken, og er snart klar til å tas ut, skylles raskt og så tørkes med kjøkkenpapir. Laken er en jeg brukte til bresaola for mange år siden, men den går like godt til røyking av fisk.

Her blir fisken røkt 12 til 15 timer ved 15 – 17 grader. Kurvene får litt ombytting underveis slik at fisken blir noenlunde jevnt røkt. Røykovnen passer seg stort sett selv, brikettene faller ned etter hvert under røykingen, men du må passe på å tømme ut av koppen hvor de faller ned en gang i blant.

Og slik serverte vi den deilige fisken; med mandelpoteter, en halv avocado og et par små sylteagurker, et halvt egg og creme fraiche irørt litt revet pepperrot. Salmalaksen i midten, noen skiver røkt ørret til høyre.

Lakerøkt salmalaks og ørret

Lake:

2 laks eller ørreter på 2-3 kilo
1 kilo salt
½ kilo sukker
3 liter vann
1 spskj enerbær, pepperkorn,
1 gulrot i skiver
l laurbærblad
1 kvist rosmarin
1 kvist timian
appelsinskall fra 1 appelsin
½ sitron og skall fra 1 hel
avocado og noen små sylteagurker
1/2 egg til hver
creme fraiche og revet pepperrot
Slik gjør du:
Kok opp, og la småkoke i 10 min. Avkjøl.
Fileter fisken, la brystbena sitte på. Legg fiskesidene i laken 1,5 døgn. Dersom du liker den litt salt og fast i fisken, lar du den ligge 2 døgn. Ta opp av laken, skyllraskt under kaldt vann og legg de ferdige filetene i plastpose i kjøleskapet til neste dag, (jeg bruker brødposer; én trukket inn fra hver side), eller i dunk med lokk. Neste dag røyker du dem i 12- 14 timer (over et par dager), på rundt 15-17 grader. Hold uansett temperaturen under 25 grader.

Print Friendly, PDF & Email