Hummer med olivenolje

Hummer olivenolje

Havets kardinal er hummeren kalt. Ganske morsomt, for skal vi ha nytte av kardinalen må vi fjerne paven. Og det hadde kanskje ikke kardinalene tenkt over. Fjernes paven er det tvilsomt om vi trenger kardinalen. Lek med ord, joda! Uansett, den europeiske hummeren heter Homarus gammarus på latin, og hører til familien Nephropidae, akkurat som vår sjøkreps, eller scampi som den er kjent som utenfor Norge. Og med navnet Nephrops Norvegicus, navnsatt av Carl von Linné i 1758.Og, slett ikke dårlig; hannene kan bli 40 år, og hunnene 70! Det største eksemplaret ble fanget i 1931, og veide hele 9,3 kilo.
Nå er det ikke slike størrelser vi skal lage i dag, ca 1/2 kilo er vår hummer, oppdrettet, og kjøpt nykokt på Rema 1000. Altså en erstatning for den norske, som er svært vanskelig å få tak i. Men disse er heller ikke så aller verst som en erstatning når man er glad i skalldyr.

Hummer, klør knuses
Når hummeren er delt opp, legger du matplast over klørne, og knuser dem med et lett slag med en hammer, gjerne en som denne. Nå er det enkelt å plukke ut kjøttet helt.
Hummer oppdelt2
Halen er vridd fra hodet, og haletuppen fra halen. Stikk tommelen inn under skallet helt bakerst og trykk ut selve halen.
Hummer oppdelt3
Og slik får du da, med en anelse plunder, ut hele halen uten å tulle med å brekke skallet og åpne det på den måten.
Hummer, små klør
Vi bruker ALT på hummeren untatt paven, den sorte strengen og skallet. Her er kjøttet i de 8 små klørne tatt ut. Du legger en kjevle over og ruller ut kjøttet med litt godt trykk på kjevlen. Enkelt gjort, og for godt til å kaste. Og det pynter opp på tallerkenen.
Hummer olivenolje retten3_edited-1
Til venstre den ene halve hummeren, til høyre den gratinerte. Som du sikkert ser! I mellom klokjøttet ligger hodeinnholdet, som også er deilig smakfullt. Bak i bildet DOP-beskyttet jomfruolje fra Liguria. Altså beskyttet opprinnelsesmerke. Du ser den også i den lille skålen til å dyppe i. Service fra Villeroy & Boch.

Hummer med din beste olivenolje

Ingredienser:
1 hummer til hver, ca 500 gram
loff
jomfruolivenolje av beste slag
salt og pepper
revet parmesan
Slik gjør du:
Del hummeren i to på langs. Den ene halvdelen skal gratineres, den andre bare serveres med din beste olivenolje. Del videre opp den ene som på bildene over, og kjevle også ut alle småklørnes kjøtt.
Gratiner den ene halvdelen overstrødd revet parmesan.
Den andre legger du opp som på bildet og serverer med en skål av din beste olivenolje til å dyppe hummerkjøttet og gjerne loffen i. Men pass på, less is more, oljen skal være en smakstilsetter, ikke en smaksbombe.Loffen bruner du i 200 grader stekeovn.
Server din favoritthvitvin til denne. Gjerne en med en anelse sødme, som matcher hummerens.

Print Friendly, PDF & Email