Stekt villaks

To fine laksekoteletter; en til hver, litt nyplukket kantarell (nærmer seg tiden igjen; i juni begynner det), og agurkskivene til den tradisjonelle agurksalaten. Enkelt men godt.

Det er jomen ikke ofte det går an å få tak i villaks, og prisen er jo heller ikke i de lavere lag. Denne dagen hadde de villaks i skiver i den lokale dagligvarebutikken vår. Dyr ja, men en gang i året eller noe sånt tar man seg ganske enkelt råd. Og akkurat det gjorde vi.

Først en god bruning på grillen eller i en grillpanne. Så litt hvile i et ildfast fat i grillen. Etter kverning med salt og pepper selvfølgelig. Stek kantarellene.
Agurkskivene fikk en halvtime i salt, som så ble skylt av. Det meste av vannet ble krystet ut, og dressing blandet til av jomfruolje og hvit balsamico med litt kvernet pepper.

Dørumsgaardsaus, eller smør om du vil:

175 gram smør
1 boks Creme Fraiche
finhakket estragon
Slik gjør du:
Smelt smøret og ha i halvparten av creme fraichen. Rør med en god visp. Sannsynligvis vil sausen da skille seg. Men ikke fortvil; ha i resten og rør videre til en homogen saus. Det går som regel bra. Hvis ikke; ha i en spiseskje kaldt vann og rør videre. Tilslutt har du i godt med finhakket fransk estragon.

Vi var så heldig å ha en flott plante fransk estragon i hagen, (nå bor vi i leilighet) og den får du bare tak i ved plante eller stikling. Langt bedere enn den russiske, som kan frøformeres. Her en kvist fra bedet.
Den litt tykke sausen er klar, estragonen skal blandes i. Ikke en slankesaus, men til denne deilige fisken kan man unne seg det beste.

Helt enkelt lagt opp; agurksalaten bak, poteter overdrysset litt tørket dill, et flott laksestykke med nystekt kantarell, og den deilige sausen. Som tilbehør en gammel kjenning fra 70-årene; en Mouton Cadet, fra Bordeaux. Like god i dag.

Print Friendly, PDF & Email