Reneés Fritter Shjiten

Sjøkreps er in igjen. Og en av oppskriftene jeg falt for er denne sjøkrepssuppen. I en bok helt fri for «scampi». For alle med god matkunnskap vet at det er norsk sjøkreps som er scampi: Nephrops norvegicus, ikke oppdrettsreker. Foto: Geir Mogen

Reneé Fagerhøi har laget kokebok. Reneé, som gikk til topps i Top Chef, ligger ikke på latsiden; 4. mars slippes boken. Den utgis på Falck Forlag, Christer Falcks eget! En bok litt utenom de vanligste kokebøker; en bok med et mangfold av spennende oppskrifter, hvor kultur og matkultur går hånd i hånd, en bok hvor lokalmat og Matmerks spesialitetmerker heller ikke er glemt. Men også en bok med oppskrifter som tar deg langt utenfor Norges grenser, ledsaget av små historier fra Reneés eget liv. En bok som innbyr til prøving. En bok for deg og meg. (Pressemelding lenger nede!)

Smakfulle bilder og design

Rekehoder med chipotle. Foto: Geir Mogen.

I tillegg til flott layout, er boken spekket med smakfulle bilder som helt sikkert pirrer ganen hos de fleste av oss. Hva med denne artige lille saken her: Friterte rekehoder med chipotle? Rekehoder er jo noe vi vanligvis kaster eller bruker til kraft, men hvorfor ikke gjøre noe spennende ut av dem. Akkurat det har Reneé gjort. Her er pressemeldingen i WORD:  Fritter shjiten_presse pdf (1)

Gjennom hele boken er oppskriftene gjennomført beskrevet og lette å lese; i klar sort/hvit layout. Gjerne med en liten historie fra oppveksten, eller som her; litt kulturell sammenligning.

«Det er tøft å bruke rekehoder», skriver Reneé, og viser til tøffe Frida Kahlo; den meksikanske maleren som gikk i bukse da bukse var forbeholdt menn; Frida med de mørke litt buskete øyenbrynene, Frida med blomster i håret, Frida som gikk sine egne veier.
Denne enkle lille retten skal iallfall prøves neste gang vi har ferske, store norske reker. Til ære for Frida og Reneé!

Den glemte blodmaten

Blodpølse med mandelpotetstappe og karamellisert løk med eple. Foto: Geir Mogen.

For meg som har passert middagshøyden og vel så det, er det kjærkomment å se igjen barndommens blodpølse,som svært få spiser i dag. Som ung skolegutt på Tåsen gikk jeg jo daglig hjem til Nordberg fra skolen, ofte var jeg innom slakterbutikken på veien, og kjøpte med meg blodpølse eller blodklubb. Neppe samme oppskriften som her, men god var den, spiste den gjerne med sirup og pepper. Reneé serverer den med mandelpotetstappe og karamellisert løk med eple. Hele 4 oppskrifter med blodmat har Reneé med. Så her dere unge; sett i gang. Dette er GODT.

Ost i kopp. Foto: Geir Mogen.

Ost i kopp heter denne fondueretten. Kanskje ikke slik jeg ville hatt den på spisebordsduken, men her er det det flotte bildet som fremhever denne retten som har vært borte i mange år. En spennende måte å bruke ost på. Flere kjemper forøvrig om å ha tittelen «oppfinner» av retten; Sveits, Frankrike og Italia for eksempel. Som den Italiafrelste jeg er, holder jeg en knapp på Italia og Fonduta, laget med Fontina.

Ikke glemt

Heller ikke lokalmat og Matmerks spesialitetmerke er glemt. Her retten Nyr og agurk med Nyr fra Grøndalen gård. Også flere merkeprodukter fra Røros er med. Foto: Geir Mogen.

Den kultiverte svinesnitsel?

Svinesnitzel med amerikansk blanding og brunet smør. foto: Geir Mogen.

En artig vri; svinesnitzel med amerikansk blanding og brunet smør. Ja hvorfor ikke? Amerikansk blanding fra bunnen av gjør seg sikkert til denne retten med ansjosfileter som på wienersnitsel, laget med svinekjøtt i stedet for kalv.

«Dersom Knut Hamsun hadde gått på kafé, ville han ha bestilt svinesnitzel med bruna smør og ansjos, tror jeg. Litt hverdagsluksus. Det hadde kledd ham», skriver Reneé. Ja, kanskje det? En liten kultivert honnør til forfatteren kanskje?

Lett å finne frem i

På side 7 finner du en innholdsfortegnelse som er lett å finne frem i, og bakerst på side 223 en ordliste som tar deg gjennom de kanskje litt mer ukjente navnene og begrepene. Alt i alt en bok mange vil like tror jeg.
Reneé, Christer og medhjelperne har laget en bok de kan være stolt av!