Octopus med poteter

octopus-i-fat
Slik kommer den store octopusen som vi kjøper fra fiskebilen til Næss sjømat, som er innom 3 ganger i året. Liggende i en plastikkboks som akkurat omslutter blekkspruten. Denne er på 3,2 kilo. Til høyre ser du munnen, som en mørk ring. Den skal vekk.

Octopus er kanskje den mest anvendelige og spennende blekkspruten som finnes. Riktig tilberedt passer den til en mengde forskjellige retter; som carpaccio laget i en tom brusflaske!, i pastaretter, som salat, eller servert med poteter som her. Det spesielle med blekksprut er at det finnes ingen mellomting ved tilberedning, dvs mellomkoking. Skal du stelle i stand blekksprut er det to metoder som må brukes; enten kort koketid, eller lang, alt i mellom gir et ubrukbart, hardt og seigt kjøtt. Vi har brukt den lange.octopus-munnen-fjernetHer er øyepartiet skåret ut, det ligger rett over de to brunsorte bitene i midten. Da kommer du lett til for å dytte ut munnen, som altså de to plastikkliknende bitene kommer fra. De er “tyggeredskapet” i munnens åpning. Når dette og selve munnpartiet er fjernet, er blekkspruten klar for tilberedning.octopusetikettAv etiketten kan vi lese at octopusen er fanget i østlige del av Atlanterhavet, i ruse eller felle. Og at den er spansk, veier 3,22 kilo, og ble fryst ned den 13 August i år, med holdbarhet, ved -18 grader, til Februar 2018.Octopus dyppes3 ganger skal octopusen dyppes i kokende vann før kokingen begynner. Dette for å få en fin krøll på fangarmene.octopus-koker Blekkspruten ha fått koke en halvtimes tid, og er snudd. Nå skal den koke videre et par timer til, under snuing. To vinkorker er lagt i, det skal gjøre den enda mørere. Og laurbærblader, løk og hvitløk får koke med.octopus-i-bollenDen ferdige blekkspruten er skylt av, og armene er delt fra. octopus-i-biterDen deles nå opp i passende biter, litt avhengig av hva du skal bruke den til. Vi serverer den med kokte poteter i en lun salat, som danskene sier.octopus-salaten Så blir bitene blandet med bladpersille, hakket hvitløk, sitron og olivenolje. Litt salt og pepper kvernes over, og den er klar for bordet.poteter-til-octopus

Det samme gjør du med de kokte potetene, som er oppdelt i passe biter.

Octopus con patate

octopus-retten2

Ingredienser:
octopus i passe biter
poteter
bladpersille og laurbærblader
hvitløk etter egne smak
sitron
jomfruolje
noen halve kirsebærtomater
Slik gjør du:
Følg kokeforklaringen ovenfor, og enda bedre her. Potetene kokes på vanlig måte, og deles opp i passe biter. Legg opp som på bildet ovenfor. Server med en god hvitvin.

Print Friendly, PDF & Email