Fritert kot eller krøkle

Å klargjøre kot for fritering er litt jobb, men en hyggelig jobb; du kniper hodet bak øynene og drar det av, da følger det meste av innmaten med. Akkurat som de gjør når de skal salte ned sardiner og ansjos i sydligere farvann.

Krøkle, eller kot som de sier her i Telemark, er en liten fisk med en lengde på ca 8 cm. På engelsk heter den smelt, og det ligger mange oppskrifter med den på nettet, men da med større fisk. Koten i Telemark er blant de minste; Mjøskrøkle er for eksempel 12-13 cm. Hvorfor den er så liten; sannsynligvis fordi ingen fisker den i Norsjø i Telemark, hvor den finnes i store mengder. De fisker forresten ingen av de andre 14 slagene heller.

Hjemmelaget pommes frites hører med; skjær først potetene i skiver, vri så 90 grader slik at poteten med skivene ligger på «flasken». så skjærer du tynne skiver den andre veien. Voila, klare for fritering!
Etter å ha ligget et kvarter i kaldt vann, og tørket i et håndkle, er potetskivene klare for fritering. For en kort tid siden kjøpte vi denne kjekke frityrkjelen fra Tefal; den gjør jobben på en god måte for oss amatører.
Koten uten hode er klar for fritering. Den umiskjennelige lukten av slangeagurk forsvinner under tilberedningen, enten det er steking, koking eller fritering.
Potetene er nettopp ferdige, koten vendes i mel og friteres. Salte gjør vi etterpå.
En enkel liten dip ble laget av creme fraiche og litt majones, kvernet salt, pepper, og chiliblanding.

Fritert kot og mandelpoteter med en deilig dip og en sitronbåt. Enkelt og godt.

Print Friendly, PDF & Email