Jordskokk, ansjos og litt til!

Ansjos og alici_edited-1

Jordskokk passer utmerket til svinefilet. Og akkurat som balsamico er en mangfoldig smakstilsetter er også italiensk ansjos det. Vi har i alle år vært vant til vår norske deilige ansjos, som egentlig er brisling og ikke ansjos. Og for ikke lenge siden kom også den italienske. Eller spanske, eller greske. For du får alle typene i butikken.Vi tar for oss de italienske, som enten er merket acchiuge eller alice. Det er egentlig samme fisken, men navnene brukes litt om hverandre. Og som regel får du dem saltet og nedlagt i olje. Eller bare nedlagt i salt på glass, eller hermetisk. En flott smakstilsetter, som også går fint på brødskiven til kokt egg. Som en avveksling.

Råvarer
Råvarene til Linguine med ansjos er enkle; ansjos, fløte, eggeplommer, mozarella og pasta.

Litt avhengig av hva du bruker dem til, de oppløser seg gjerne for deg, og gir retten en fantastisk saltsmak. Eller de brukes hele i retter som ikke skal koke så lenge. Og det er ikke bare saltvannsfisk som selges som ansjos; i de norditalienske innsjøene har de også små sardintyper som legges i salt eller olje.

Linguine med ansjos 2
Når du har blandet eggeplommer, fløte og ansjos rører du sammen og lar stå til pastaen er ferdig. Mozarellaen har du i biter.

Oppskriften i dag er linguine med ansjos og bøffelmozarella, hvor både ansjos og ost smelter seg inn i retten og gir en fantastisk smak. (Jeg bruker vanligvis Bavette nr. 13 fra Barilla, men på Meny har de altså nå Jacobs linguine som eget merke, så da tar vi det.)

Jordskokk er både sunt og godt

Til hovedrett kan jo svinefilet med føtestuete jordskokk kanskje smake? Enkelt å lage og med litt hjemmelaget pesto over svinefileten, blir det ikke dårlig fredagsmat i en fei.

Linguine med ansjos_edited-1
Linguine med ansjos og mozarella

Ingredienser:
350 gram linguine
50 gram finhakkete ansjosfileter i olje
2 eggeplommer
2 dl.kremfløte
1 bøffelmozarella
pepper
Slik gjør du:
Bland de finhakkete ansjosfileten med eggeplommene og fløten. Rør sammen og sett til side. Kok pastaen som på pakken. Del mozarellaen i småbiter. Bland alt sammen med pastaen og server. Egge og fløteblandingen skal altså ikke varmes opp eller kokes. Varme får du fra pastaen. Buon appetito!

Svinefilet med jordskokk_edited-1
Skjær opp jordskokken som på bildet. Dekk mede fløte og kok.

Svinefilet med fløtestuede jordskokker


Ingredienser:
1 svinefilet til 4 personer
Fløte
Oivenolje til steking
Pesto, hjemmelaget
Salt og pepper
Skjær jordskokken opp i skiver som på bildet. (Du får jordskokk som ikke trenger å skrelles i grønnsaksdisken) Ha dem i en kjele og ha over fløte så det dekker. La små putre 10 – 15 minutter. Stek svinefileten i olivenolje slik du liker den. Legg opp den gratinerte jordskokken med skiver av svinefilet over. Ha over litt pesto til slutt.

Svifeilet med jordskokk 1_edited-1
Svinefilet med fløtestuete jordskokker og pesto!

Pesto Genovese

Ingredienser:
1 basilikumplante
1 spiseskje pinjekjerner eller valnøtter
1 hvitløkkløft (kan sløyfes, men ikke gjør det)
salt
friskrevet parmesan
friskrevet Fiore Sardo, eller en annen Pecorino
jomfruolivenolje.
Slik gjør du:
Brun pinjekjernene/valnøttene lett i en panne. Ha basilikum, nøtter, hvitløk og salt (da holder basilikumen seg lenger grønn) i en hurtigmikser eller støt alt i en morter. Når massen er  smidig men ikke for fin,  lar du oljen forsiktig renne ned i den samtidig som du rører. Tilslutt blander du i den friskrevete parmesanen og pecorinoen. Smak på den. Liker du den litt sterkere kan du blande i en knivspiss cayennepepper. 

Print Friendly, PDF & Email