Fish and chips på grillen

Pollock-fileter
Fine fileter av Alaska pollock brukte vi denne gangen, og sammenlignet med annen fisk er den helt på høyden. Fine hvite fileter fra en fisk i torskefamilien, nesten som vår egen lyr.

Det er ikke så veldig ofte vi lager fish and chips, men godt er det av og til. Og egentlig enkelt å fritere. Vi har brukt sidebrenneren på grillen, en kobberkjele med jomfruolje, og satt frityrkokeren på sidebordet, til pommes friten. Når det er så fint vær som det har vært nå er det nesten en selvfølge at vi står ute i det fri. Ekte pubmat!

Pollock, singelpakketFiletene kommer singelfrosne, og er lette å få fra hverandre. Selvfølgelig er ferske fileter å foretrekke for mange, men nedfryst ombord, som disse er, skal det nok være vanskelig å kjenne forskjell.

RemuladeRemuladen lager du selv; en god majones, litt grovhakket kapers, sylteagurk og sjalottløk er det som skal til. Så er det bare å blande sammen. Om du lager majonesen fra bunnen av, eller kjøper den er ditt eget valg. Vi prøvde et glass majones fra Hellman, fordi den fikk god kritikk i en test. Til reker og skalldyr ellers lager jeg den selv, eller bruker Mills ferdige hvis jeg mangler råvarer. Men Hellmanns syrlighet passet veldig godt til fish and chips.

I brødraspSå klargjorde vi filetene på kjøkken, Astrid tok jobben: mel, et egg og brødrasp i den rekkefølgen.

FriteringAlt er klart til friteringen; oljen varmes opp i kobberkjelen, og filetene er akkurat vendt i brødraspen. Så friterer vi to og to for å få de brune og fine.

I frityrenJomfruoljen er i fritermodus, og bruner fiskefiletene akkurat som de skal brunes. Og husk; jomfruoljen tåler fint 190 grader. Ønsker du olivenoljesmak på retten; drypp noen dråper av din beste olje over etterpå!

FritertAkkurat passe brune og fine ble de. Og selvfølgelig helt sprø, godt hjulpet av sunn og god jomfruolje. Olje som man har fritert i i middelhavslandene i århundrer. Her hjemme har enkelte uvitende advart mot det. For å selge annen olje kanskje?

Fish and chips2Skal man først ha fish and chips bør porsjonen være som denne. Dypp fiskebiter og sprø potetbiter i den deilige remuladen, og kos deg med et godt glass kaldt øl. Rene pubmaten. Visste du forresten at ikke bare dette er pubmat? Også breaded scampi er stort i England; friterte sjøkrepshaler som det omsettes for 50 millioner pund av årlig! Vår egen norske sjøkreps!

Ingredienser:
2-3 fiskefileter pr porsjon
pommes frites
jomfruolje til fritering
salt og pepper fra kvern

majones
kapers, sjalottløk og sylteagurk, hakket
Slik gjør du:
Tin evt fiskefiletene, vend dem i mel, egg og brødrasp. Friter dem til de er passe brune. Bruk gjerne ferdigkjøpt ustekt pommes frites og friter dem selv. Eller gjør hele jobben selv. Remuladen finner du oppskrift på ovenfor.

Enjoy!

Print Friendly, PDF & Email