Sepia og sepiola skritt for skritt
Jeg slutter visst aldri å bli glad i blekksprut. Det er enkelt å lage til, det smaker deilig, og det er sunt. Også håper jeg mange flere får opp øynene for denne deilige maten. Rundt 800 forskjellige blekkspruttyper finnes det i verden, men vi spiser bare noen få av dem. Idag har vi valgt sepia, fordi disse er lettest å få tak i; octopus og akkar er det verre med. Men norsk blekksprut eksporteres kanskje? Vel, så får vi nøye oss med frosset vare fra innvandrerbutikken nedi gata!
For at de store sepiaene ikke skal krølle seg gjør du som på bildet; stikk en kniv inn i blekkspruten og bruk din sløveste eller dårligste kniv til å skjære snitt som på bildet. Tricks fra Jamie!
Med rundt 20% protein og ½ til 1% fett er ikke blekksprut akkurat en fettbombe! Og smaken kan minne om både hummer, reke eller kamskjell. Og det er jo ikke vondt!
Og mer tilbehør enn dette trengs ikke; sjalottløk, hvitløk, en halv agurk og noen kirsebærtomater. I tillegg til jomfruolje og litt Heinz tomatketchup.
Bruk en rustfri grillform som her, eller en aluminiumsbakke for grill. Varm opp løken i olivenoljen på laveste varme på grillen, følg med så oljen ikke begynner å ryke, temperaturen bør ikke over 210 grader.
Så legger du i blekksprutene som på bildet, og pensler utover tomatketchup etter at du har snudd de en gang. Snu også de andre. Blekkspruter som disse skal enten bare koke/steke i 5-10 minutter, eller 40 minutter. Alt i mellom gir seig, gummiaktig blekksprut. Så hvis du glemmer deg må de altså bare få koke videre. Kort koketid gir deilig, mørt resultat.
Sepia på grillen
Ingredienser:
små Sepia, 4-5 til hver
stor Sepia, en til hver
kirsebærtomater
en halv agurk
sjalottløk i ringer
noen hvitløksfedd i skiver
jomfruolje
Slik gjør du:
Tin blekkspruten dersom den er frosset. Skjær sniitt som på bildet over. Følg ellers forklaringen under bildene.
Legg opp som på bildet over.